Izrael oslobodio Palestinca u zamjenu za prekid štrajka glađu

sanel
By sanel

Izrael je u ponedjeljak oslobodio palestinskog zatvorenika u zamjenu za prekid dugog štrajka glađu u kojem je skoro umro.

Samer al-Issawi prekinuo je svoj osmomjesečni štrajk glađu u aprilu. Njegovo zatočenje izazvalo je višesedmične proteste na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom.

Izrael je osudio Issawija zbog pucnjave na izraelski autobus u 2002., ali ga je oslobodio 2011. godine skupa sa više od 1.000 palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita, koga su Palestinci držali u zatočeništvu u pojasu Gaze.

Issawi je ponovo uhapšen u julu 2012. nakon što je Izrael saopćio da je prekršio odredbe oslobađanja, prelazeći iz svog rodnog istočnog Jereusalema na Zapadnu obalu, i naredio mu je da se vrati u zatvor do 2029. godine – svog prvobitnog datuma oslobađanja.

Pozivajući se na sigurnosne brige, Izrael je ograničio kretanje Palestincima između istočnog Jerusalema i Zapadne obale. Izrael je osvojio obje teritorije u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, anektirajući istočni Jerusalem u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

– Želio sam da zaštitim prava palestinskih zatvorenika i odvratim Izrael od novih hapšenja Palestinaca koji su oslobođeni u zamjenu za Shalita – izjavio je Issawi palestinskim novinarima koji su ga čekali ispred zatvora Shata u sjevernom Izraelu, prenosi Reuters.

Izrael drži oko 5.000 Palestinaca koje optužuje da su počinili ili su planirali nasilje protiv jevrejske države. Izrael je nedavno pristao da oslobodi još 104 zatvorenika na osnovu dogovora postignutog uz američko posredovanje koji je otvorio put za obnovu mirovnih pregovora.

Polovina od te brojke već je oslobođena, još 26 zatvorenika trebalo bi biti oslobođeno do kraja godine, a konačna grupa od još 26 zatvorenika bit će oslobođena kasnije.

(Fena)

Share This Article