Pakistan odbacio vojnu akciju protiv talibana

sanel
By sanel

Pakistan je u utorak odbacio vojnu akciju protiv talibana i obećao je da će uvjeriti pobunjenike da polože oružje kroz mirovne pregovore.

Mula Fazlullah, novi čelnik pakistanskih talibana, glatko je odbio ideju o mirovnim poregovorima i najavio je da će njegov pokret pojačati napade u okviru svoje kampanje da svrgne centralnu vladu i uspostavi islamsku vladavinu u Pakistanu, prenosi Reuters.

Dolazak Fazlullaha na čelo pokreta izazvao je spekulacije da bi Pakistan mogao odustati od nade u dogovor o prekidu vatre i pribjeći vojnoj akciji protiv pobunjenika ušančenih u paštunskim regijama na afganistanskoj granici u kojima vlada bezakonje. 

Vlada je, međutim, saopćila u utorak da oštra talibanska retorika ne znači da su prgovori propali.

– Njihovi javni istupi drugačiji su od onoga što se dešava u pozadini. Oni žele da izgledaju ratoborni ali nam kanali iz pozadine pokazuju da su oni također zainteresirani za razgovore – izjavio je Tariq Azeem, visoki zvaničnik u timu premijera Nawaza Sharifa.

Talibani nisu bili odmah dostupni radi komentara.
 
Sharif je predsjedao sastankom vladinog Komiteta za nacionalnu sigurnost u utorak, na kojem su zvaničnici potvrdili spremnost na razgovore umjesto na vojnu akciju.

– Komitet je razmatrao vladinu strategiju da se angažuje u dijalogu s raznim grupama pakistanskih talibana kako bi se bavio problemima ekstremizma i militantnih grupa – navodi Sharifov ured u saopćenju.

– Komitet potvrđuje vladinu predanost strategiji pregovora s talibanima i smatra upotrebu drugih opcija posljednjim pribježištem – dodaje se u saopćenju.

Fazlullah, koji je pobjegao u Afganistan nakon vojne operacije u 2009. godini, sada se vratio u domovinu kako bi predvodio pobunu. On je imenovan za čelnika pokreta nakon što je njegov prethodnik Hakimullah Mehsud ubijen u napadu američkog bespilotnog aviona 1. novembra.

Nazvan “Radio mula” zbog svojih ratobornih govora u Swatu, Fazlullah je najpoznatiji po tome što je naredio ubistvo mlade aktivistice za obrazovanje žena Malale Yousafzai. Ona je preživjela napad i trenutno živi u Britaniji.

Fazlullah je sada obećao novu kampanju napada protiv vlade, posebno u gusto naseljenoj pokrajini Pendžab – Sharifovoj bazi političke moći.

Mjesec dana nakon što je preuzeo položaj talibanskog vođe nije, međutim, bilo većih napada u Pakistanu.

Pakistanski talibani u savezništvu su s afganistanski talibanima ali afganistanski pobunjenici namjeravaju istjerati strane snage i ne bore se protiv pakistanske vlade.

(Fena)

Share This Article