Islam rastuća religija u Kamerunu

sanel
By sanel

Država Kamerun jedna je zemalja u kojima je Islam najbrže rastuća religija u svijetu. U glavnom gradu Douala, loklani muslimani grade novu džamiju svake dvije godine, u koju dolaze novi vjernici na obavljanje molitve.
“Ekspanzija džamija jasno pokazuje da je Islam rastuća religija i u Douali i u Kamerunu”, izjavio je šeik Mohamed Malik Farouk, glavni imam Douale.

“Hvala Bogu, sada imamo mnoge džamije za obavljanje džume-namaza petkom u Douali”, dodao je.

Farouk priča da je Islam prvi put u Kamerun ‘stigao’ 1880., a u Doualu 1922. godine, kada su strani trgovci sa sjevera došli u priobalne gradove.

Godine 1992. sagrađena je i prva džamija, kaže šeik Farouk, dodavši da se u toku 23 godine Islam znatno proširio zemljom:

“Samo u Douali imamo 90 džamija u koje dolazi oko 500.000 muslimana, od ukupne tromilionske populacije grada”.

Prema CIA Fact Book-u, izvorima podataka o zemljama svijeta Centralne obavještajne agencije, muslimani čine oko 20 posto ukupne populacije Kameruna koja broji 20,5 miliona.

Većina njih nastanjena je na sjeveru države. Uglavnom se bave trgovinom i privatnim biznisom. Za razliku od ostalih afričkih zemalja, kamerunski ustav dozvoljava slobodu religije i vlada ga provodi u praksi.

Glavni imam Douale naglašava da, svaki put kada lokalni muslimani zatraže pomoć za izgradnju nove džamije ili škole, uvijek naiđu na velikodušan odziv donatora.

U Kamerunu su veoma aktivne muslimanske škole, bolnice i ostale socijalne ustanove. Šeik Farouk kaže da su mnogi lokalci prihvatili Islam zbog uzornog ponašanja muslimana u regiji.

“Ovdje se muslimani ponašaju dobro i moralno. Poštuju svoje komšije nemuslimane”, kazao je Farouk, dodavši:

“Također ne sudjeluju u nemoralnim aktivnostima i to je mnoge nemuslimane privuklo Islamu”, dodaje Šeik, objašnjavajući da mnogi koji žele živjeti bez alkohola, droga i usputnog seksa, žure da se pridruže muslimanima.

Na kraju, šeik Farouk napominje da “bez obzira na veliku i raznoliku populaciju, muslimani u Kamerunu nikad nisu imali konflikt sa bilo kojom zajednicom”.

U Kamerunu su džamije i crkve locirane u blizini kao znak tolerantnosti religija.

(AA)

Share This Article