Afganistan neće dopustiti da uz zastrašivanje potpiše sporazum sa SAD-om

sanel
By sanel

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai upozorio je u petak tokom posjete Indiji da ga se ne pokušava zastrašivanjem prisiliti da potpiše sporazum o američkoj vonoj prisutnosti u njegovoj zemlji poslije 2014. Karzai je u New Delhiju razgovarao s indijskim premijerom Manmohanom Singhom i ministrom vanjskih poslova Salmanom Huršidom prvog dana trodnevne posjete Indiji.

Afganistanski predsjednik, koji je studirao u Indiji, održava čvrste odnose s Indijom, a New Delhi se nada da povlačenje NATO-vih trupa 2014. godine neće omogućiti povratak talibana na vlast.

SAD se nada da će Indija upotrijebiti svoj utjecaj da ubijedi Karzaija da potpiše sporazum. Karzai je upozorio da se ne pokušava utjecati na njega.

– Potpisat ćemo kad budemo sigurni da će naš potpis omogućiti uspotavljanje mira i sugurnosti – izjavio je on za indijsku televiziju NDTV.

Karzai ima kofliktne odnose s američkim predsjednikom Barackom Obamom i redovno protestira protiv ubijanja afganistanskih civila u američkiom vojnim operacijama.

On je do sada odbijao da parafira sporazum o sigurnosti između Kabula i Washingtona koji će odrediti modalitete prisustva američke vojske kada se krajem 2014. godine 75.000 NATO-vih vojnika povuče iz zemlje.

– Ako smo prijatelji, saveznici, treba s nama da se postupa kao s prijateljima i saveznicima. Ne treba da nas psihološki napadaju – kazao je Karzai.

Indija je dala dvije milijarde dolara za obnovu Afganistana a Karzai bi mogao iskoristiti posjetu New Delhiju za dodatnu pomoć, u koju spada i vojna pomoć.

(Fena)

Share This Article