Izrael neće krv Jevreja etiopskog porijekla

sanel
By sanel

Crvena Davidova zvijezda, institucija pod nadležnosti izraelskog Ministarstva zdravstva, izazvala je pravi skandal kada je odbila primiti krv koju je donirala zastupnica u Knesetu etiopskog porijekla.

Zastupnica po imenu Pnina Tamano-Shata prijavila se za dobrovoljno davanje krvi u Knesetu koje je organizovala Crvena Davidova zvijezda, organizacija koja je izraelski ekvivalent Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Uvreda za zajednicu

Međutim, iz iste organizacije joj je rečeno da shodno uputstvima iz Ministarstva zdravstva ne mogu primiti krv Jevreja etiopskog porijekla.

Nakon kraće rasprave, iz organizacije su joj saopštili da su pak spremni prihvatiti njenu krv, ali da će ista biti zaleđena i da neće biti upotrijebljena.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva još od 1977. godine sprječava građane koji su rođeni u većini afričkih zemalja da dobrovoljno daju krv zbog straha da su zaraženi bolestima poput AIDS-a.

Pnina je izrazila ogorčenje  zbog „uvrede za cijelu jednu zajednicu samo zbog boje njihove kože“ i dodala: „Imam 32 godine. U Izrael sam došla kada sam imala 3 godine.  Majka sam dvoje djece. Nema nikakvog razloga da se neko ovako odnosi prema meni.“

Pnina je podsjetila na velike demonstracije koje su organizovali etiopljanski Jevreji u Jerusalemu prije 16 godina kada su mediji otkrili da je Ministarstvo zdravstva odbacivalo krv koju su donirali etiopljanski Jevreji i da ta krv kasnije nije iskorištena.

Izraelski predsjednik Šimon Perez izrazio je svoje nezadovoljstvo ovim skandalom, kazavši da ne bi trebalo praviti razliku između krvi pripadnika jevrejskog naroda, budući da „su svi građani Izraela ravnopravni“.

Masovna emigracija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je obavio telefonski razgovor sa Pninom koja je zastupnica stranke Yesh Atid, članice vladajuće koalicije, izrazivši joj svoju podršku i obećavši da će razmotriti uputstva Ministarstva zdravstva koja su dovela do ovog incidenta.

Preko 100.000 etiopljanskih Jevreja je emigriralo u Izrael u proteklih 30 godina, a najveći broj njih u periodu od 1984. do 1991. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article