Spor Izraela i Rumunije oko gradnje naselja

sanel
By sanel

Izbio je diplomatski spor između Izraela i Rumunije nakon što je zvanični Bukurešt zabranio rumunskim građevinskim radnicima da rade na izgradnji naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Izraelski vojni radio izvijestio je u utorak o ovom sporu, koji dolazi u vrijeme tenzija između Izraela i Evropske unije o novim pravilima kojima je zabranjeno da EU finansira projekte izraleskih pravnih subjekata koji djeluju na okupiranim Palestinskim teritorijama.

Pregovori Izraela i Bukurešta o zapošljavanju građevinskih radnika iz Rumunije prekinuti su 2012, ali su nastavljeni inicijativom Izraela nakon što je imenovana nova Vlada Rumunije u maju te godine.

Ilegalna naselja

Dvije države ne mogu se dogovoriti o zahtjevu Rumunije da Izrael garantuje da rumunski građevinski radnici neće raditi na izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim Palestinskim teritorijama, koji se smatraju ilegalnim po međunarodnom zakonu.

Ambasada Rumunije u Tel Avivu nije komentarisala navode o sporu.

Ranije ove sedmice, izbio je spor između Izraela i Holandije o novom sigurnosnom skeneru koji treba biti postavljen na granici Izraela i Gaze.

Vlada Holandije se nadala da će skener pomoći pri povećanju izvoza robe iz Gaze na Zapadnu Obalu, ali izraelski zvaničnici optužili su Holanđane da pokušavaju postaviti “političke uslove”.

Takođe u nedjelju, holandski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans odbio je pratnju izraelske vojske tokom obilaska područja Hebrona pod palestinskom kontrolom.

Pravila Evropske unije, koja stupaju na snagu u januaru, zabranjuju finansiranje projekata povezanih sa jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali i anektiranom Istočnom Jerusalemu.

(Agencije)

Share This Article