Smrtonosni upad policije na Al-Azhar

sanel
By sanel
Unija studenata Univerziteta Al-Azhar je izjavila da je jedan student poginuo, a da su desetine povrijeđeni kada su snage sigurnosti provalile u zgradu Univerziteta. A, Nacionalna koalicija podrške legitimitetu je pozvala na milionske demonstracije  u utorak kao vid podrške studentima Al-Azhara.
 
Studenti su izjavili da su snage sigurnosti koristile suzavce i sačmarice kako bi suzbila demonstracije studenata koji su protestovali zbog nasilja kojem su jučer bili izloženi. S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže je policija ušla na univerzitet i uhapsila nekoliko studenata ‘koji su pozivali na netrpeljivost.’

Oko 100 studenata je ozlijeđeno je kada su snage policije nasrnule na studente Al-Azhara u Nasr Cityju (Kairo). 

Snage sigurnosti su bacale suzavac kako bi razbile prosvjede studenata koji su protestirali protiv represivnih mjera koje policija provodi protiv mirnih prosvjeda i tražili da se oslobode njihove pritvorene kolege. 

Glasnogovornik udruge ‘Studenti protiv vojnog udara’  rekao je da je policija upala na Sveučilište Al-Azhar i bacila suzavac. 

Suzavcem na studente

Očevici, također, tvrde kako su snage sigurnosti intenzivo bacale suzavac u dvorište Sveučilišta. 

Jučer su se na brojnim egipatskim sveučilištima održali prosvjedi protiv vojnog udara. Prosvjedovali su i deseci policajaca, tražeći povećanje plaća. 

Neki aktivisti uhićeni su zbog kršenja zakona koji je donesen prošlog mjeseca, a koji nalaže da je neophodno prethodno imati dozvolu od Ministarstva unutarnjih poslova za bilo kakvo okupljanje više od deset osoba.

Desetine prosvjednika uhapšene su i u petak kada je egipatska policija razbila prosvjede u Kairu i diljem zemlje. U Kairu je uhapšeno 30 prosvjednika, pristaša svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, a u još sedam provincija u zemlji su uhapšene još 43 osobe.

Dozvola za prosvjede

Iako je dosad u prosvjedima Mursijevih pristaša poginulo više od 1.000 ljudi, a na hiljade je uhašeno, oni i dalje organiziraju gotovo svakodnevne prosvjede, tražeći vraćanje bivšeg predsjednika na vlast, dok mu sadašnji režim sudi zbog veze sa smrću opozicijskih prosvjednika tokom njegove jednogodišnje vladavine.

Osim što zabranjuje prosvjede bez dozvole (za koju zahtjev treba podnijeti tri dana ranije), novi zakon unaprijed zabranjuje prosvjede koji se održavaju u džamijama ili iz njih kreću.

Dozvola za okupljanje može biti uskraćena ukoliko se procijeni da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

(AJ Balkans)

Share This Article