Napad izraelske policije suzavcem na vjernike u haremu džamije el-Aksa

sanel
By sanel

Izraelske snage su od srijede nametnule oštra ograničanja vjernicima u haremu džamije el-Aksa, zatraživši od njih legitimaciju prilikom ulaska u dvorište džamije, prenose agencije.
 
U petak su desetine vjernika, uključujući i turiste iz Turske, pretrpile gušenje izazvano suzavcem koje je izraelska policija bacala prilikom upada u harem džamije el-Aksa, prenosi Islamski pokret.
 
Izraelska policija je opkolila veći broj vjernika u dvorištu džamije, stoji u vijestima objavljenim na web stranici Pokreta.
 
“Trenutno vlada veoma sumnjičavo razdoblje tišine,” saopštili su iz Islamskog pokreta.
 
Palestinci su u srijedu osujetili pokušaj jevrejskih doseljenika da nasilno upadnu u dvorište džamije el-Aksa u Jerusalemu, gdje su pokušavali postaviti menoru (jevrejski vjerski relikvij) na vrh Kupole nad strijenom, Kubet-us Sahra.
 
U posljednjih nekoliko sedmica, grupe jevrejskih doseljenika sve češće ulaze u kompleks u kome je smještena džamija el-Aksa, praćeni izraelskim snagama sigurnosti.
 
Njihovi česti upadi su izazvali srdžbu palestinskih muslimana i nerijetko rezultiraju sukobima u dvorištu džamije.
 
El-Aksa je treće najsvetije mjesto za muslimane širom svijeta. Jevreji el-Aksu smatraju “Hramom na brdu”, tvrdeći da im to mjesto pripada jer su na njemu nekada bila smještena dva važna jevrejska hrama.

(TRT)

Share This Article