Sukobi u Kairu okončani suzavcem

sanel
By sanel

Egipatska policija upotrijebila je u petak suzavac da bi okončala sukobe u Kairu između pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, prenijela je državna agencija Mena.

Protesti Mursijevih pristalica održavaju se skoro svakodnevno u mnogim gradovima širom zemlje, a povremeno dolazi do sukoba sa organima sigurnosti ili Mursijevim protivnicima.

U petak su demonstranti krenuli u protestne šetnje iz džamija u Kairu, Suezu i Port Saidu poslije džume, molitve petkom, navodi AFP.

U Egiptu je nedavno usvojen zakon o zabrani održavanja protesta bez prethodno dobijene dozvole, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da nije izdalo nijednu dozvolu za proteste.

Ministarstvo je također navelo da su posjete Mursiju, koji se trenutno nalazi u udaljenom zatvoru u pustinji, zabranjene.

Glasnogovornik MUP-a pukovnik Gamal Mohtar rekao je da je Mursi na prvom sastanku sa svojim advokatima 13. novembra uputio četiri poruke koje “potiču nasilje” protiv Vlade.

Mursijev sin Osama žalio se u četvrtak da mu je odbijen zahtjev da posjeti oca, kao i da je Mursi prebačen na nepoznatu lokaciju, navodi AP.

Odnosi s Turskom

Turski predsjednik Abdullah Gul osvrnuo se tokom posjete turskom gradu Gaziantepu na situaciju u Egiptu, javlja agencija Anadolija.

Napomenuo je da će se odnosi između te zemlje i Turske popraviti uskoro.

“Egipat trenutno prolazi kroz jedan vrlo težak period. Egipat je istinski prijatelj Turske i egipatski i turski narodi su bratski narodi. Ali postoje i problemi između nas, ali oni će sigurno proći”, kazao je Gul.

Turski predsjednik rekao je da se nada da će Egipat u najskorijem roku obnoviti svoj demokratski proces i svu snagu i energiju usmjeriti prema ekonomskom napretku i političkoj stabilnosti.

(AJ Balkans)

Share This Article