Mursijevim advokatima nije dozvoljeno da ga posjete

sanel
By sanel

Po drugi put u sedmici, egipatske vlasti su spriječile advokate Muhameda Mursija, svrgnutog egipatskog predsjednika, da ga posjete u zatvoru u Alexandriji. “Spriječili su nas da posjetimo predsjednika”, Mursijev sin Osama objavio je na svom twitteru dodajući da vjeruje kako Mursi nije u Borg al-Arab zatvoru u Alexandriji, nego da je prebačen na drugu lokaciju.

Prema izvoru bliskom Mursijevim braniteljima, negiranje dozvole za posjetu potaknulo je sumnje o tome gdje se svrgnuti predsjednik stvarno nalazi.

“Ovo je još jedna način da se naruče osnovna prava i slobode, a čime se pokazuje nepoštivanje zakona”, rekao je ovaj izvor.

Ovo je već drugi put da je braniteljima onemogućena posjeta. Njegov sin tvrdi da je isto urađeno 1. decembra, dodajući da je u novembru i porodica spriječena u pokušaju da ga obiđu.

Suđenje Mursiju bi trebalo biti nastavljeno 8. januara. Prvo pojavljivanje pred sudom bilo je 4. novembra, tokom kojeg je Mursi odbio da prizna legitimnost suda ili prihvati pravnog zastupnika.

Mursi je svrgnut sa vlasti u vojnom udaru 3. jula ove godine, nakon čega su uslijedili protesti koji se održavaju do danas.

Mursi je, pored navoda o “podsticanju na nasilje”, optužen za “konspiraciju” sa palestinskim Hamasom, te za “nepoštivanje suda”.

Oni koji podržavaju Mursija, insistiraju da su sve optužbe neosnovane.

(AA)

Share This Article