Hanijeh: Palestinci na rubu nove Intifade

sanel
By sanel

Premijer palestinske Vlade u Gazzi, Ismail Hanijeh, u srijedu je upozorio da na palestinskim teritorijama postoji pogodno tlo za treću palestinsku Intifadu (“istresanje, ustanak”) protiv Izraela, zbog stalnog kršenja prava Palestinaca, sa izraelske strane.

“Trenutne okolnosti na Zapadnoj Obali, Pojasu Gazze i Jerusalemu su slični onima koji su vladali za vrijeme Prve Intifade, 1987. godine,” kazao je Hanijeh prilikom posjeti sudnici u Gazzi.

“Palestinski narod će nastaviti borbu dok se izraelska okupacija na palestinskom tlu ne okonča,” kazao je Hanijeh.

Hanijeh je takođe pohvalio vjernike, Palestince koji su u srijedu osujetili pokušaj jevrejskih doseljenika da nasilno upadnu u dvorište džamije el-Aksa u Jerusalemu, gdje su pokušavali postaviti menoru (jevrejski vjerski relikvij) na vrh Kupole nad strijenom, Kubet-us Sahra.

Oko dvije hiljade Palestinaca i na desetine Izraelaca ubijene su u toku Prve palestinske Intifade, koja je trajala pet godina (1987-1992).

Izraelci su ubili na desetine Palestinaca i tokom Druge Intifade (2000-2003), koju je pokrenula posjeta desničarskog političara Ariela Sharona džamiji el-Aksa.

(AA)

Share This Article