Angola brani svoju odluku o zabrani Islama: Dozvole za džamije samo paravan?

sanel
By sanel

Uprkos nekim izvještajima medija i agencija da Angola nije zabranila Islam, o čemu je izvještavao ranije portal Vakat.ba, zvaničnici Angole su potvrdili da su odbili registraciju islamskih vjerskih grupa i zatvorenih ‘ilegalnih’ džamija, negirajući istovremeno bilo kakve progone muslimanske manjine.

“Postoji osam islamskih denominacija ovdje, sve traže registraciju. Ali nijedna ne ispunjava zakonske uvjete tako da ne mogu praktikovati svoju vjeru sve do zaključenja procesa,” kazao je ministar vanjskih poslova Georges Chikoti za Reuters.

Chikoti je govorio na brifingu za diplomate, u petak, a nakon erupcije kritika na račun njegove zemlje.

Ljutnju muslimana širom svijeta izazvala je i vijest da je ministrica kulture te zemlje, Rosa Cruz, kazala da “proces legalizacije islama nije odobren od strane Ministarstva pravde i ljudskih prava, i da će džamije biti zatvorene do daljnjeg.”

Vijest je potvrdio kasnije David Ja, predsjednik Islamske zajednice Angole (ICA).

Postoji 78 džamija u zemlji, prema ICA , i sve su zatvorene, osim onih u glavnom gradu Luanda, jer navodno nemaju dozvole.

Suočivši se sa kritikama, Chikoti je rekao da je bilo “nesporazuma” o vladinoj odluci, te da je vijest izazvala sramotu za Angolu. On je i potvrdio da su zahtjevi muslimana Angole odbijeni zajedno sa zahtjevima evangelističke crkve i drugih nemuslimanskih grupa.

Prema zakonima Angole, vjerske grupe treba da broje više od 100.000 članova i da budu prisutne u 12 od 18 provincija kako bi stekle pravni status, što im daje pravo na izgradnju škola i bogomolja.

Uprkos zatvaranju džamija i zabrani islamskih organizacija, ministar vanjskih poslova Angole negirao je bilo kakve progone muslimana.

“Nije bilo progona muslimana”, rekao je Chikoti, navodi OnIslam.

“Politika vlade nije da se progone jedna crkva ili religija, to je tumačenje od strane Islamske zajednice u Angoli”, rekao je on.

Chikoti je rekao da se Angola suočava sa velikim prilivom ilegalnih imigranata i mnogi od njih su muslimani. Prema njegovim riječima džamije su izgrađene bez posebne dozvole za vjerske objekte.

“Nijedna od džamija nije izgrađena u skladu sa zakonom… u Angoli postoji veliki broj muslimana koji ulaze u zemlju ilegalno, a zatim prakticiraju svoju vjeru u mjestima trgovine”, rekao je on.

Demanti vlasti, međutim, odbacuju muslimanske organizacije.

Ja, predsjednik ICA, rekao je da se muslimani osjećaju progonjenima i argumente vlade o zakonskim zahtjevima i dozvolama nazvao “paravanom za zabranu islama”.

On je rekao da njegova organizacija ima dovoljno članova i da pokriva dovoljno teritorije što je uvjet za registraciju.

“To je jednostavno način da se zabrani religija koju smatraju prijetnjom za kulturu Angole”, dodao je Ja.

(Vakat.ba)

Share This Article