Pakistanski premijer nudi podršku Afganistanu

sanel
By sanel

Pakistanski premijer Navaz Šarif izjavio je u subotu u Kabulu da podržava napore Afganistana da uspostavi mir s talibanima ističući da će pomoći pregovaračima da se sastanu s istaknutim pobunjeničkim zapovjednikom. Šarif, koji boravi u Kabulu radi razgovora s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, ponovio je da je njegova vlada oslobodila bivšeg talibanskog zapovjednika Mulaha Baradara, koji, kako Afganistan smatra, može da dovede talibane za pregovarački sto.

– Postaraćemo se da se Mulah Baradar sastane sa svakim koga pošalje afganistanski predsjednik u Pakistan u tom cilju – rekao je Šarif na konferenciji za novinare, javila je agencija AFP.

Baradar je uhapšen 2010. godine, ali je u septembru oslobođen u sklopu napora da se podstakne mirovni proces u Afganistanu. Od tada se, kako se smatra, nalazi u kućnom pritvoru.

Ovo je prva Šarifova posjeta Kabulu otkako je postao predsjednik vlade u maju, a organizovana je u trenutku kada se Karzai spori s Washingtonom oko sigurnosnog sporazuma koji bi definisao ulogu američkih vojnika koji ostanu u Afganistanu poslije 2014. godine.

Šarif je istakao da će Pakistan nastaviti da na sve načine doprinosi afganistanskom mirovnom procesu, ističući da je ključ održivog mira u budućnosti “inkluzivno političko rješenje”.

Karzai je nakon sastanka rekao da je sa Šarifom razgovarao o mirovnom procesu, o ulozi SAD-a. Bilo je riječi i o tome kako Amerika, Pakistan i Afganistan mogu da sarađuju.

Smatra se da je Pakistan neophodan za postizanje mira u susjednom Afganistanu, pošto je bio jedan od glavnih pristalica talibanskog režima u Kabulu od 1996. do 2001. godine i budući da se na njegovoj teritoriji, kako se vjeruje, kriju vođe ovog pokreta.

Mirovni proces u Afganistanu je u zastoju otkako su talibani u junu otvorili kancelariju u Kataru, prenosi agencija Tanjug.

(Fena)

Share This Article