Uprkos zabrani novi protesti u Egiptu

sanel
By sanel

Egipatska policija ispalila je suzavac na prosvjednike koji su se i danas okupili unatoč novouvedenoj zabrani, tražeći oslobađanje privedenih aktivista, uključujući jednog od vođa koji je izveden pred sud u Kairu.

Ahmed Maher, osnivač pokreta “6. april”, jedne od glavnih skupina koje su 2011. godine predvodile ustanak protiv dugogodišnjeg čelnika Hosnija Mubaraka, stigao je u sud u Kairu okružen desetinama pristaša koje su zatražile da se privedeni aktivisti oslobode.

“Nećemo otići bez njih”, uzvikivali su okupljeni, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Egipatski državni tužitelj naredio je u srijedu da se Maher, zajedno s drugim istaknutim aktivistom Alaaom Abdelom Fattahom, uhiti jer je prethodnog dana održao prosvjede u Kairu unatoč novom zakonu koji zabranjuje okupljanja bez prethodno dobivene dozvole.

Kontroverzni zakon

Fattah je uhićen u četvrtak, što je dodatno razbjesnilo sekularne aktiviste koji su podržali vojsku koja je 3. jula svrgnula s vlasti predsjednika Muhameda Mursija.

Fattahu je određen četvorodnevni pritvor, a aktivist je optužen i da je pretukao policajca tokom prosvjeda održanog u utorak.

Egipatski predsjednik Adly Mansour u nedjelju je odobrio kontroverzni zakon u skladu s kojim organizatori prosvjeda moraju dobiti odobrenje za njegovo održavanje tri dana ranije.

Vlasti takav zahtjev mogu odbaciti ukoliko se procijeni kako bi skup predstavljao opasnost po nacionalnu sigurnost.

Aktiviste je dodatno razljutilo to što policija guši sve prosvjede, ne samo one koje organiziraju Mursijeve pristaše iz pokreta Muslimanska braća već i druge slične grupe.

(AJ Balkans)

Share This Article