Smrtonosni protest za oslobađanje aktivista

sanel
By sanel

Najmanje jedna osoba je poginula u sukobima između egipatskih snaga sigurnosti i demonstranata koji su izašli na ulice u znak protesta protiv  višegodišnjih zatvorskih kazni izrečenoj grupi žena i djevojaka, učesnica mirnog protesta ranije ovog mjeseca, te novih hapšenja aktivista.

Medicinski izvori kažu da je u sukobima ispred Univerziteta u Kairu u četvrtak smrtno stradala jedna osoba.

Grupa demonstranata ispred zgrade suda u Kairu traži oslobađanje 24-ero aktivista, među kojima su i četiri žene, a koji su prije dva dana uhapšeni zbog protesta ispred zgrade Parlamenta.

Određen im je četvorodnevni pritvor za vrijeme trajanja istrage zbog optužbi da su napadali javne službenike i protestovali bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Burne reakcije izazvala je i presuda od 11 godina zatvora dvadeset i jednoj aktivistkinji, među kojima ima i maljoletnica koje su osuđene zbog učešća na mirnim protestima u Aleksandriji ranije ovog mjeseca.

Djevojke u kavezu

Sa reakcijama na presudu, iz Kaira se javila reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid potvrdom da je „presuda naišla na burne reakcije i to u svim društvenim krugovima”.

„Mnogi Egipćani vidjeli su te djevojke, obučene u bijelo, kako sjede u kavezu za kriminalce. Neke od njih veoma su mlade. Djevojke su pripadnice pokreta po imenu ‘Sedam ujutro’. Sve su učenice srednje škole ili studentice i obično su se rano ujutro okupljale na ulici kako bi protestovale zbog svrgavanja bivšeg predsjednika Muhameda Mursija s vlasti. Ponekad bi nosile balone sa slikom četiri podignuta prsta, simbolom Koalicije za povratak legitimiteta. Kad su pritvorene, formirale su ljudski lanac na šetalištu u Aleksandriji“, javlja Abdel-Hamid.

Podsjeća i kako su se mnogi ljudi pobunili zbog visine kazne, koja iznosi 11 godina i jedan mjesec, budući da neke od djevojaka imaju samo 15 godina, što znači da će, ako kazna ne bude promijenjena, imati 26 godina kad izađu iz zatvora.

„Osuđene su za ometanje saobraćaja, posjedovanje ilegalnih predmeta koji bi mogli ugroziti druge građane, nasilništvo i druga lakša krivična djela, za koja sigurno ne zaslužuju tako oštru kaznu. Mnogi se ovdje pitaju u kojem pravcu njihova zemlja ide i koliko daleko će sve ovo otići“, javlja Abdel-Hamid.

Sedam maloljetnica, članica ove grupe, zatvoreno je u kazneno-popravnim domovima dok ne postanu punoljetne.

(AJB)

Share This Article