ECRI: Muslimani, jevreji i Romi žrtve diskriminacije

sanel
By sanel

Fatma Esma Arslan – Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) objaviila izvještaj za 2012. godinu u kojem se navodi da su muslimani, jevreji i Romi izloženi govoru mržnje i rasizmu, prenosi Anadolu Agency. Istakavši da je ekonomska nestabilnost u svijetu uzrokovala pojavu radikalnih ideja i govora kod ljudi, iz ECRI-a tvrde da su romski doseljenici u mnogim zemljama širom kontinenta izloženi gnjevu domaćeg stanovništva.

U izvještaju se također navodi da se muslimani često tretiraju kao prijetnja nacionalnom identiteu u mnogim zemljama i da je zabrinjavajući trend rasta mržnje i nasilja prema toj populaciji. Iz ECRI-a naglašavaju multikulturalnost Evrope i pozivaju javnost da shvati važnost uloge doseljenika za razvoj nacionalnih ekonomija svih zemalja.

Ističući da mržnja prema „strancima“ nije vidljiva samo na ulicama, već i na političkom poligonu najstarijeg kontinenta, ECRI izražava zabrinutost činjenicom da su mnoge radikalne političke stranke, koje u svojim programima jasno zagovaraju mržnju prema drugom i drugačijem, ušle i u nacionalne parlamente u nizu evropskih zemalja. Kao primjer se ističe grčka partija „Zlatna zora“, koja i dalje ima podršku grčke vlade, te se upozorava da takva situacija samo usložnjava stanje u toj zemlji.

Navodi se da su mržnja i govor mržnje sve prisutniji i u svijetu umjetnosti, a val poruka mržnje na internetu dodatno podspješuje rast problema diskriminacije.

Ukazavši na već dokazane antimuslimanske aktivnosti neonacističkih grupa u Njemačkoj, iz ECRI-a također upozoravaju i na trend rasta problema pojave radikalno-islamskih grupa. Podsjetivši na podrugljive videosnimke o poslaniku Muhamedu objavljene na internetu, u izvještaju se navodi i niz događaja koji su uslijedili nakon tog incidenta.

U Evropi je još uvijek prisutan problem antisemitizma, a iz ECRI-a navode primjer oružanog napada u jednoj jevrejskoj školi u Francuskoj u kojem je ubijeno troje djece i jedan nastavnik.

Dio izvještaja je posvećen u problemima romske populacije u Evropi.

Sportski tereni se navode kao poprište čestih rasističkih, diskriminacijskih, antisemitističkih i homofobičnih ponašanja ljudi, a fudbalski tereni su najviše „zaprljani“ takvim incidentima. Ukazavši na česte rasističke napade na fudbalskim terenima, ECRI poziva fudbalske federacije da ulože dodatne napore u borbi protiv pojave incidenata te prirode.

(AA)

Share This Article