Egipat razmatra novi zakon protiv protesta

sanel
By sanel

Egipatski privremeni predsjednik razmatra potpisivanje zakona koji bi policiji dao široke ovlasti da zabrani proteste i demonstracije. To je najnoviji potez u okviru obračuna s protivnicima.

Stotine demonstranata marširalo je prošlog petka kroz Nasr City u Kairu nakon podnevne molitve, džume. Za njih je mogućnost izlaska na ulice ključni dio protesta.

“Tražimo slobodu. Imali smo je godinu dana, ali smo je izgubili u vojnom udaru”, govori jedan muškarac, dok njegova sugrađanka kaže: “Ne možemo šutjeti o onome što se događa. Nećemo opet prihvatiti vojnu vlast. Treba nam legitimna vlada.”

Svakodnevna pojava

Nakon revolucije prije dvije godine, protesti su postali skoro svakodnevna pojava u Egiptu. No, nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka dvije vlade su pokušale regulirati proteste.

Na mnogim uličnim protestima je bilo nasilja. Ovaj nacrt zakona nastao je u vrijeme Mursijeve vlade, a sada ga je preuzela i Vlada koju predvodi vojska.

Međunarodni pravni stručnjaci kažu da države moraju balansirati između toga da zaštite građane i prava pojedinaca na protest.

Mark Taylor, međunarodni pravni stručnjak, objašnjava: “Međunarodno humanitarno pravo osigurava slobodu govora i slobodu okupljanja kao osnovna ljudska prava, ali on, također, zahtijeva da države zaštite građane. Ta dva skupa prava i dužnosti moraju biti u ravnoteži u bilo kakvom zakonu kojim se uređuju javni protesti.”

Članovi Alijanse protiv državnog udara kažu da će bez spontanih demonstracija njihov pokret trpjeti. Predloženi zakon bi policiji dao ovlast da promijeni, otkaže ili odgodi proteste. Demonstranti bi o planovima policiju morali pismeno obavijestiti 24 sata ranije.

Potreban društveni dijalog

To ide predaleko za ljude poput Ahmeda Mahera,  suosnivača protestne grupe pod starim Mubarakovim režimom. Policija ga je nakratko privela nakon svrgavanja Mursija. Kaže da je ovaj zakon napad na osnovna ljudska prava.

“Važno je imati zakon koji uređuje proteste, ali potreban je društveni dijalog o tome. Moramo naći rješenje koje je prihvatljivo za sve. Ne možemo ukinuti pravo na protest ili spriječiti proteste pod sloganom borbe protiv terorizma.”

No, aktuelna Vlada smatra da je ovaj zakon potreban, jer je sigurnosna situacija neizvjesna. Mnogi ljudi su zabrinuti. Kažu da, iako slični zakoni postoje u zapadnim zemljama, tamošnja baština je demokratska.

A kako Egipat ne baštini te vrijednosti, daleko je lakše da zakoni budu zloupotrebljeni, a ljudska prava narušena.

(Al Jazeera)

Share This Article