Vlasti upozoravaju Mursijeve pristalice

sanel
By sanel

Vlasti u Egiptu upozorile su da će učesnici protesta protiv vojske na dan 40. obljetnice napada na Izrael biti smatrani agentima stranih sila.

“Demonstranti protiv vojske na obljetnicu pobjede [6. oktobra] će izvršavati dužnosti agenata, a ne aktivista”, kazao je predsjednikov glasnogovornik Ahmed al-Muslimani.

I pristalice i protivnici svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija pozvale su građane na rivalske demonstracije povodom godišnjice Arapsko-izraelskog rata vođenog 1973. godine.

Poziv obje strane uslijedio je poslije višesedmičnih sukoba na protestima u Egiptu.

Nacionalni savez za odbijanje vojnog udara pozvao je ranije svoje pristalice da pokušaju doprijeti do trga Tahrir u Kairu, koji je blokirala vojska, kako bi obilježili 40. godišnjicu sukoba, koji se u arapskom svijetu zove Oktobarski rat, a u Izraelu Jom Kipur.

Pripreme za proslavu

Do Jomkipurskog rata došlo je 6. oktobra 1973. godine, a ovim ratom egipatska vojska vratila je Sinaj i Golansku visoravan, koje je Izrael zauzeo 1967. godine, podsjeća agencija Anadolija.

Stanovnici Egipta koji žele prisustvovati ovoj proslavi prolaze kroz kontrole snaga sigurnosti na ulazima i okupljaju se na trgu Tahrir u glavnom gradu Kairu.

Ulice koje vode prema kairskom trgu zatvorene su za saobraćaj.

U rukama velikog broja stanovnika Egipta na trgu Tahrir moguće je vidjeti slike ministra odbrane Abdul Fattaha Al-Sisija te komadanata koji su učestvovali u ratu 1973. godine.

Na Tahriru se nose i transparenti s porukama “Narod ne želi dogovor s Muslimanskom braćom”, navodi Anadolija.

“Pozivam narod Egipta da na godišnjicu Oktobarskog rata izađu na trgove. Sa zadovoljstvom ćemo vas štititi”, napisao je ministar odbrane Sisi na svom Twitter profilu.

Nastavak hapšenja

Ministarstvo odbrane Egipta više puta je upozorilo narod Egipta na mogućnosti sabotiranja proslave Oktobarskog rata te je naglašeno da će se odlučno voditi borba protiv onih koji krše zakon.

U međuvremenu su egipatske vlasti uhapsile 38 osoba, koje se sumnjiče za učešće u nasilju nakon što su 14. augusta počeli s razbijanjem demonstracija koje su organizirane u znak podrške svrgnutom predsjedniku Mursiju.

Među uhapšenima je 12 pripadnika Muslimanske braće.

Posljednja hapšenja desila su se u provincijama Sharqiya, Beni Sueif i Minya.

Od kako su protesti počeli, sadašnje vlasti, koje imaju podršku vojske, privele su više lidera Muslimanske braće, uključujući i glavnog vođu Mohameda Badiea i njegove zamjenike Khairat al-Shatera i Rashada Bayoumia.

(AJ Balkans)

Share This Article