Sudbina 16-godišnje žrtve izraelske vojske

sanel
By sanel

U novom izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da izraelska vojska koristi prekomjernu silu na okupiranoj Zapadnoj obali. Istaknuto je da u sukobima gine veliki broj Palestinaca te da je među stradalima sve više tinejdžera. Al Jazeera je u Betlehemu razgovarala s jednim od njih.

U februaru prošle godine Odai Ramadan našao se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Odlučio je prečicom krenuti kući kad se našao usred demonstracija protiv izraelske vojske.

Ranjen je u glavu. U komi je proveo dva mjeseca. Metak koji je ispalio izraelski vojnik ostao mu je u lobanji.

Pogođen pored zida

“Vidio sam suzavac i čuo zvuk granata. Krenuo sam kući, a to je bio najkraći put. Drugim putem bi mi trebalo mnogo više vremena. Samo sam prolazio tim putem kad sam ranjen”, priča Ramadan.

Pogođen je pored zida u Betlehemu koji razdvaja dvije zajednice. Sukobi su u ovom gradu česti.

U izvještaju UN-a navodi se da je došlo do znatnog povećanja broja ubijenih i povrijeđenih Palestinaca na Zapadnoj obali. Smatra se da je razlog prekomjerna sila koju koristi izraelska vojska. Najviše je žrtava u sukobima između mladih Palestinaca i dobro naoružanih izraelskih snaga.

Samo ove godine 22 osobe su poginule, a više od 3.000 ih je povrijeđeno. U izvještaju o ljudskim pravima navodi se i da je često nasilje izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali protiv Palestinaca.

Na meti napada su i dragocjeni maslinjaci. Više od 3.500 stabala je uništeno ili oštećeno… U okršajima je povrijeđeno 98 Palestinaca i više od 40 Izraelaca, dok je jedan izraelski doseljenik ubijen.

Kršenje ljudskih prava

Na barikadama i punktovima širom Zapadne obale i Gaze ograničavanje slobode kretanja Palestinaca, piše u izvještaju, i dalje je veliki problem, a riječ je o kršenju ljudskih prava.

Odajeva prognoza nije ohrabrujuća. Kad je ranjen, mozak mu je oštećen i ostao je paraliziran. Roditelji su mu mrtvi, a nana i djed, s kojima živi, znaju da neće zauvijek biti uz njega.

“Neka mu se Bog smiluje, da barem prohoda. Njegov djed i ja nećemo vječno živjeti. Ima samo 16 godina. Kakva ga budućnost čeka?”, pita Suhaila Ramadan, nana.

Tragedijama poput ove koja je zadesila porodicu Ramadan stanovnici Zapadne obale svjedoče već generacijama.

(Al Jazeera)

Share This Article