Izdvajanje sadekatul-fitra za fetus?

sanel
By sanel

Pitanje: Zanima me da li je trudnica obavezna davati zekat na dijete koje nosi? Neka je Allahova milost i zadovoljstvo na vama! Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Odgovor: Uvažena i cijenjena sestro, duboko se nadamo da ste ovim pitanjem željeli da pitate za sadekatul-fitr, tj. da li je musliman obavezan da izdvaja sadekatul-fitr na dijete koje se nalazi u utrobi majke, pošto nam nije poznato da postoji bilo kakva opcija u vjeri da se stvarni zekat daje na fetus.

Islamski učenjaci imaju jednoglasan stav da nije obaveza izdvajati sadekatul-fitr za dijete koje se rodi nakon nastupanja zore na dan Bajrama.

U pogledu djeteta koje se rodi u toku noći uoči Bajrama postoji jako razilaženje među islamskim pravnicima, a možda je jače mišljenje onih koji su smatrali da je obaveza izdvojiti sadekatul-fitr za dijete koje se rodi prije zalaska sunca zadnjeg dana ramazana, dok za dijete koje se rodi nakon zalaska sunca, nije obaveza izdvojiti sadekatul-fitr, zato što se rodilo u periodu kada se ne posti, jer se sa zalaskom sunca zadnjega dana ramazana završava mjesec ramazan za koji je vezana ova dužnost.

Dakle, ovo se odnosi na obavezu izdvajanja sadekatul-fitra za nerođeno dijete, ali je veliki broj učenjaka smatrao pohvalnim izdvajanje sadekatul-fitra za dijete koje majka nosi u stomaku, na osnovu postupka Osmana, r.a.

A Allaha najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

Share This Article