Odlazak zubaru u vrijeme posta i primanje lokalne anestezije?

sanel
By sanel

Pitanje: Da li neko ko posti može otići zubaru na popravak zuba i primiti lokalnu anesteziju, a da mu post ne bude pokvaren? Odgovor:  U pogledu popravljanja zuba i njihovog  vađenja u periodu dok čovjek posti, islamski učenjaci naveli su nekoliko veoma bitnih stvari:
1-    Usta čovjeka u osnovi uzimaju status vanjskih organa, na osnovu čega kažemo da ulazak bilo čega u usta ne kvari post, tako da je postaču dozvoljeno da ispire usta prilikom abdesta, da misvakom očisti zube, ili u današnjem vremenu da to učini četkicom za pranje zuba.
2-    Ispravno je da nema smetnje da čovjek u periodu posta izvadi zub, krvarenje koje nastaje nakon vađenja zube  u većini slučajeva nije veliko, tako da to ne djeluje na valjanost posta.
3-    Kada je u pitanju primanje injekcije prilikom vađenja ili popravljanja zuba, lokalne anestezije, ona  je, po mišljenju velikog broja učenjaka, dopuštena, pošto nije hranjivog sastava. Veliki broj učenjaka injekcije dijeli na dvije vrste: hranjive i nehranjive. Primanje hranjivih injekcija, kao infuzije, kvari post, dok nehranjive ne kvare post ako za njima postoji potreba.
4-    Osoba koja popravlja zube treba da se maksimalo potrudi da nešto od vode, krvi ili hemijskih preparata koji se koriste prilikom popravljanja zuba, ne proguta prilikom tretmana.
5-    Sve spomenuto, bilo da se radi o vađenju ili popravljanju zuba, bolje je odgoditi i to činiti nakon iftara, kako čovjek ne bi otvarao vrata sumnje da li je njegov post validan ili ne, naročito ako znamo da je bilo učenjaka koji su smatrali da uzimanje bilo kakvih injekcija kvari post, ili zbog  položaja onoga koji popravlja zube jer osoba koja popravlja zube neprestano je zabačene gleve unazad, što veoma lahko može uzrokovati da nešto od tekućine iz usta dospije u grlo. 

Na kraju,  ako bi osoba bila primorana na to, da li zbog jakih bolova ili zato što ne postoje noćni termini za vađenje ili popravku zuba, tada će postupiti po prethodno spomenutom.
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

Share This Article