Poslanička praksa u ophođenju sa osobama sa posebnim potrebama

Musaid

Piše: Mr. Osman Smajlović

Odabir imena koja ne aludiraju na nedostatak

Nema sumnje da imena utiču pozitivno ili negativno na osobu sa posebnim potrebama. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je svojim drugovima: „Hajdemo do onoga koji vidi u plemenu Benu Vakif, da ga posjetimo.“ A on je u stvari bio slijepa osoba. (Bejheki, vjerodostojan)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nazvao ga je osobom koja vidi, iako je bio slijep. Poslanički naziv, “onaj koji vidi”, ne ukazuje na nedostatak. Čak više, posjetio ga je i sjeo s njim, a sve je to pozitivno uticalo na njegovo duhovno stanje.

Zasebne posjete

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zasebno je posjećivao osobe sa posebnim potrebama i odazivao se njihovim pozivima, što je svakako jačalo njihov osjećaj pripadnosti zajednici, ravnopravnosti sa zdravim osobama i osjećaj da nisu manje vrijedni od drugih.

Itban b. Malik, slijepac, imamio je u svom (mahalskom) džematu. Rekao je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: „Kod mene, Allahov Poslaniče, bude situacija da je tmina i vodena bujica, a ja sam čovjek slabog vida. Klanjaj, Allahov Poslaniče, jednom u mojoj kući na mjestu koje ću ja uzeti kao mjesto klanjanja.“ Kasnije je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, otišao i rekao mu: „Gdje hoćeš da ti klanjam?“ Itban mu je pokazao jedno mjesto u svojoj kući, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na njemu klanjao. (Buhari)

Pomoć u potrebi

Bilježi imam Muslim, Allah mu se smilovao, da je žena, koja je imala umnu manu, došla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i tražila da joj pomogne. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odvojio se od svog društva u tolikoj mjeri da oni ne čuju. Saslušao ju je i pomogao. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukazao joj je dodatnu samilost i saosjećanje zbog njenog umnog stanja.

Obradovanje s predviđenom nagradom

Mnogi vjerodostojni hadisi ukazuju na predviđenu nagradu za strpljenje u iskušenju i vječnu nagradu u Džennetu. Takav pristup zasigurno izaziva strpljenje kod osoba sa posebnim potrebama. Čak više, bit će zadovoljne s onim što ih je zadesilo od umno-tjelesnih nedostataka. Predviđen je Džennet kao nagrada onome ko bude iskušan bolešću očiju ili padavicom, pa se strpi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allah je rekao: ‘Ako iskušam Svoga roba gubitkom vida, pa se on strpi, za to mu je nadoknada Džennet.’ Misli se na oba oka.” (Buhari)

Prenosi se od Ataa b. Ebu-Rebaha da mu je Ibn-Abbas rekao: “Hoćeš li da ti pokažem ženu koja će ući u Džennet?” “Svakako”, odgovori Ata’. “Ova crna žena”, reče Ibn-Abbas, “došla je kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: ‘Ja dobivam padavicu i otkrivam se u takvom stanju, pa moli Allaha za mene!’ On joj na to reče: ‘Ako hoćeš, strpi se i ući ćeš u Džennet, a ako hoćeš, ja ću uputiti dovu Allahu da ozdraviš.’ ‘Strpit ću se, ali moli Allaha da se ne otkrivam prilikom napada padavice’, reče žena. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za to Allahu uputi dovu.” (Buhari)

Došao je Amr b. Džemuh Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na dan bitke na Uhudu i rekao: „O Božiji Poslaniče! Da li će ući u Džennet onaj koji danas bude ubijen?“ Allahov Poslanik odgovorio je: „Da.“ Amr je tada rekao: „Tako mi Onog u čijoj je ruci moja duša! Neću se vratiti svojoj porodici sve dok ne uđem u Džennet.“ Omer b. Hattab rekao mu je: „Ne zaklinji se tako.“ Allahov Poslanik rekao je: „Polahko, Omere! Zaista, među njima ima ljudi koji, kada bi se zakleli da se nešto desi, desit će se (Allahovim dopustom i odredbom). Jedan od njih je Amr b. Džemuh.“ Amr je ušao u Džennet sa svojom hromošću. (Ibn Hibban, vjerodostojan)

Obavljanje funkcija i poslova 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ophodio se prema osobama sa posebnim potrebama kao prema svakom drugom članu zajednice. Određene osobe iz ove kategorije postavljao je na određene funkcije, shodno njihovim mogućnostima.

Ibn Ummu Maktum, slijepa osoba, bio je mujezin Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Čak više, postavljao ga je više puta za svog zamjenika u Medini, prijestolnici države, u svom odsustvu. Spomenuo je Ajni, Allah mu se smilovao, u komentaru Sunena Ebu Davuda da ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio za svog zamjenika u Medini trinaest puta, između ostalog i u bitci na Bedru, Uhudu i Hendeku.

Dobročinstvo i neismijavanje 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio je na ismijavanje osoba u iskušenju i na njihovo varanje i maltretiranje:

„… Proklet je onaj koji slijepca uputi na nešto drugo mimo njegovog cilja…“ (Ahmed, vjerodostojan)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Ibn Mesudu kada se popeo na stablo, a ashabi su se nasmijali zbog mršavosti njegovih potkoljenica: „Šta vas je nasmijalo? Noga Abdullaha na vagi na Sudnjem danu teža je od (brda) Uhuda.“ (Ahmed, hasen)

Sa’d b. Ebu Vekkas, Allah bio zadovoljan njime, smatrao je da ima prednost nad drugima, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Da li ste vi pomognuti ili opskrbom darovani i zbog nečega drugog ili zbog nemoćnih među vama?“ (Buhari)

 

Share This Article
Leave a comment