Šta se treba reći kada se obuče nova odjeća

Musaid

 

  1. Od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: “Kada bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obukao novu odjeću, imenovao bi je ­­– imāma (turban), košulja, ogrtač (ili bilo šta drugo), a zatim bi rekao:

‘Allahumme lekel-hamdu ente kesevtenihi, eseluke hajrehu ve hajre ma suni‘a lehu, ve eu‘zu bike min šerrihi ve šerri ma suni‘a lehu!

Gospodaru moj, Tebi pripada zahvala. Ti si me ovom odjećom odjenuo, pa Te molim za njeno dobro i molim Te da mi u njoj podariš svako dobro zbog kojeg je proizvedena, i utječem Ti se od njenog zla i od svakog zla zbog kojeg je proizvedena.’”[1] Ebu Davud i Tirmizi, koji kaže da je hasen – dobar.

Dokumentacija hadisa

Hadis je vjerodostojan. Bilježe ga Ebu Davud, 4020, Tirmizi, 1767, Ahmed, 3/30 i 50, i drugi.

Kažem: Hadis je vjerodostojan i nije problematično što se u njegovom lancu prenosilaca nalazi Seid el-Džurejri, jer isti hadis kao mursel predaju od njega prenosi i Hammad b. Selema, a zabilježio ju je Nesai u djelu Amelul-jevmi vel-lejla, 310. Hammad ga je od Džurejrijja čuo prije nego što je ovaj počeo miješati hadise, kako je to potanko pojasnio Nesai.

Propisi, pouke i poruke

– Pohvalno je imenovati odjeću prilikom njenog prvog oblačenja, a prije učenja dove.

– Uzvišenom Allahu treba se zahvaljivati uvijek i u svakoj situaciji, i to se ubraja u iskazivanje potpune zahvalnosti Njemu koji daje sve blagodati.

– Sve što čovjeku dođe, to mu dolazi od njegovog Gospodara, i On je Taj koji iz Svoje milosti blagodatima obasipa Svoje robove.

– U svemu što postoji ima dobra, ali i primjesa zla, pa je muslimanu obaveza da od Uzvišenog Allaha traži dobro u tome i da od Njega traži utočište od svakoga zla.

Poglavlje stotinu dvadeset šesto

 PRI OBLAČENJU ODJEĆE POHVALNO JE POČETI SA DESNE STRANE

O ovome je već bilo riječi u devedeset devetom poglavlju u kojem smo naveli mnoge vjerodostojne hadise o tome da je lijepo dati prednost desnoj strani u svemu što je u domenu plemenitih i lijepih stvari.

_____________

Iz knjige “Radost pogleda” komentar djela “Rijadus-salihin”

Autor: Selim b. ‘Id el-Hilali

Preveo: Amir Durmić

Redaktura: Abdulvaris Ribo

Šerijatska recenzija: dr. Safet Kuduzović

____________________

[1] U komentaru Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “…da mi u njoj podariš svako dobro zbog kojeg je proizvedena”, kaže se sljedeće: “To je sve ono zbog čega je odjeća čovjeku nužna, poput toga da ga štiti od hladnoće i vrućine ili da skriva njegova stidna mjesta. Ovom se dovom od Allaha traži dobro zbog kojeg je odjeća i napravljena, te da mu ona pomogne na putu pokornosti Uzvišenom Allahu i činjenja ibadeta samo Njemu. Što se tiče riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘…i utječem Ti se od njenog zla i od svakog zla zbog kojeg je proizvedena’, njome čovjek od Allaha traži zaštitu od toga da njegova odjeća bude razlog ili povod za činjenje raznih ružnih i grješnih djela, te da ga ona ne odvede u samodopadanje, oholost i hvalisanje…” Vidjeti: Mubarekfuri, Tuhfetul-ahvezi, 5/464. (op. prev.)

Share This Article
Leave a comment