Kako će postupiti postač koji se zatekne na gozbi, a ne želi prekinuti post

Musaid

 

  1. Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada neko od vas bude pozvan na gozbu, neka se odazove. Ako bude postio, neka dovi za ukućane, a ako ne posti, onda neka jede.” Muslim.

Dokumentacija hadisa

Bilježi ga Muslim, 1431.

Propisi, pouke i poruke

– Ukoliko je neko pozvan na gozbu, obaveza mu je da se na nju i odazove, bez obzira postio tog dana ili ne.

– Onaj ko posti neku od vrsta dobrovoljnog posta, sâm će donijeti odluku o tome da li će svoj post prekinuti ili će ga, pak, nastaviti.

– Ukoliko postač koji se odazvao na gozbu odluči da nastavi svoj post, vrijeme će iskoristiti da prouči dovu tražeći od Allaha blagoslov i dobro za one koji su ga pozvali na gozbu.

– Post ne treba spriječiti čovjeka da prisustvuje nekoj gozbi. Makar on i ne jeo hranu, možda će Allah zbog njegovog prisustva dati blagoslov u hrani i među prisutnima. Njegovo prisustvo može uljepšati i ukrasiti skup na način da se okoriste njegovom dovom koju je proučio ili naputkom i savjetom koji im je uputio, ili će možda on biti razlog da budu sačuvani neke neprijatnosti koje ne bi bili sačuvani da je izostalo njegovo prisustvo.

Poglavlje stotinu treće

KAKO ĆE POSTUPITI OSOBA KOJA JE POZVANA NA GOZBU, PA JOJ SE NA PUTU PRIDRUŽI NEKO NEPOZVAN

 

  1. Ebu Mesud el-Bedri, radijallahu anhu, prenosi: “Neki je čovjek Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao na objed koji je pripremio za njega i za još četvericu ljudi. Na putu do njega, pridružio im se neki čovjek. Kada su došli pred vrata domaćina, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ovaj nam se pridružio na putu, pa ako hoćeš, dozvoli mu da uđe, a ako ne dozvoljavaš, on će se vratiti.’ Domaćin tada reče: ‘Svakako da ću mu dozvoliti da uđe, Allahov Poslaniče.’” Muttefekun alejhi.

Dokumentacija hadisa

Bilježe ga Buhari, Fethul-Bari, 4/312, i Muslim, 2036.

Propisi, pouke i poruke

– Hadis potvrđuje utemeljenost ukazivanja gostoprimstva općenito i posebno naglašava pohvalnost ugošćavanja osobe kojoj je to potrebno.

– Onaj ko pripremi hranu za nekoga, može postupiti na jedan od dva načina: ili da mu tu hranu na neki način pošalje ili da ga pozove sebi i ugosti ga u svojoj kući.

– Kada domaćin u goste pozove nekoga, želeći ga počastiti jelom, pohvalno je da pozove još neke, njemu bliske i drage osobe, da dođu s njim.

– Lijepo je da se predvodnik jednog naroda ili neko ko je ugledan i priznat, odazove pozivu običnih ljudi, te prisustvuje gozbi koju su pripremili i jede njihovu hranu.

– Ko bude pripremao hranu za određenu skupinu ljudi, u toku pripreme treba uzeti u obzir broj onih koji će doći, i ukoliko već nije u stanju da pozove veći broj ljudi, ograničit će se na taj broj. On svoje goste ne treba dovoditi u nezgodnu situaciju oslanjajući se na to da je hrana pripremljena za jednu osobu dovoljna dvojici.

– Onoga ko se nepozvan pridruži pozvanim gostima, domaćin ima pravo da ga odbije i ne dozvoli mu prisustvo, a ako uđe bez prethodnog traženja dozvole za ulazak, on ga ima pravo udaljiti. Isto tako, onoga ko se nepozvan pridruži skupini uzvanika koji idu na gozbu, ne treba odmah odvratiti od njegovog nauma, jer ni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije tako postupio prema ovom čovjeku, već mu je dopustio da ga slijedi, a sve iz razloga što je postojala mogućnost da će se domaćin smilovati i pustiti ga da prisustvuje objedu.

– Onome ko je pozvan na gozbu nije dozvoljeno da na istu poziva druge, osim ako je siguran da će domaćin na to pristati i s time biti zadovoljan.

– Uzvanik ne treba odbiti da se odazove na gozbu na koju je pozvan samo iz razloga što je domaćin zabranio ulazak u kuću nekome od njegovih prijatelja (koji na gozbu nisu bili pozvani, a pridružili su mu se u putu).

– Lijepo je da domaćin i nepozvanoj osobi koja je zatražila dozvolu za ulazak dozvoli da prisustvuje gozbi, jer je to pokazatelj njegovog lijepog morala i plemenitosti.

_____________

Iz knjige “Radost pogleda” komentar djela “Rijadus-salihin”

Autor: Selim b. ‘Id el-Hilali

Preveo: Amir Durmić

Redaktura: Abdulvaris Ribo

Šerijatska recenzija: dr. Safet Kuduzović

 

Share This Article
Leave a comment