Dvadeset savremenih pitanja o postu

Musaid

Priredio: mr. Pezić Elvedin

S obzirom na to da se bliži mjesec ramazan, a mnogo je novonastalih pitanja koja se vezuju za valjanost posta, u ovom kratkom tekstu navest ćemo najbitnija savremena pitanja i njihovu refleksiju na post. Odgovorno tvrdimo da za svaku spomenutu stavku postoje detaljna pojašnjenja u fikhskim djelima savremenih učenjaka, ali smo to izostavili kako bi tekst bio kraći i lakši za shvatiti. U pogledu pitanja u kojima postoje razilaženja savremenih učenjaka odabrali smo za nas najjače mišljenje, a druga smo izostavili.

1. Injekcije ili infuzije

Injekcijama se u tijelo ubrizgava neka tekućina ili rastvor nekih tvari pomoću posebne medicinske igle. Medicinske injekcije možemo podijeliti u dvije vrste.
a. Injekcije ili infuzije kojima se u organizam unosi tečnost, elektroliti i hranjive materije. Ove injekcije često se nazivaju i hranjive, zato što jačaju čovjekov organizam i imaju djelovanje poput hrane i pića koji se u organizam unose oralno, tako da ova vrsta injekcija kvari post.
b. Medikamentozne injekcije ili tzv. nehranjive injekcije, kojima se u organizam ubrizgava lijek protiv bolova ili antibiotik ili neki drugi lijek koji nema hranjivo dejstvo. Primanje ovih injekcija ne kvari post.

2. Pijenje tableta
Pijenje tableta u toku posta kvari post, čak i ako se tableta popije bez vode, “nasuho”.

3. Žvakanje žvake
S obzirom na to da žvaka sadrži različite vrste šećera i drugih tvari koji se gutanjem pljuvačke unose u organizam, korištenje žvaka u toku posta kvari post.

4. Inzulin
Inzulin sam po sebi ne potpada pod pojam hranjivih injekcija, tako da uzimanje inzulina putem injekcije ne kvari post. Ove injekcije nisu jelo, niti piće, niti su u značenju jela i pića, niti u značenju nečega drugoga što kvari post.

5. Ginekološki pregled
Ginekološki pregled ne kvari post iz jednostavnog razloga što ovaj pregled nije povezan sa unošenjem hrane ili pića u organizam, niti bilo čega drugog što kvari post. Unošenje medicinskog pribora u tijelo radi pregleda samo po sebi ne kvari post, osim ako postoje drugi faktori koji uzrokuju kvarenje posta.

6. Doniranje krvi
Doniranje krvi ne kvari post, bez obzira na to da li se radilo o većoj ili manjoj količini krvi (kao u slučaju davanja krvi za analizu), s tim što je bolje odgoditi darivanje krvi do iza iftara, pošto darivanje krvi u jednu ruku slabi oraganizam i zbog razilaženja učenjaka da li hidžama kvari post ili ne. Tačno je da i hidžama ne kvari post. Poslanik je radio hidžamu u toku posta.

7. Primanje krvi
Primanje krvi u toku posta kvari post, pošto se tako jača čovjekov organizam. A suština posta jeste izbjegavati hranu i piće koji jačaju čovjekov organizam.

8. Gastroskopija
Gastroskopski pregled u toku posta kvari post, pošto se na samu kameru koja u organizam ulazi putem usta stavlja mast koja olakšava kretanje kamere u tijelu.

9. Kolonoskopija
Kolonoskopski pregled sam po sebi u toku posta ne kvari post, iz jednostavnog razloga što nema značenje unošenja u organizam hrane ili pića, niti bilo čega drugog što kvari post. Unošenje medicinskog pribora u tijelo radi pregleda samo po sebi ne kvari post, osim ako postoje drugi faktori koji uzrokuju kvarenje posta.

10. Vađenje zuba
Vađenje zuba samo po sebi ne kvari post, s tim da se postač treba dobro potruditi da ništa od krvi ne proguta nakon vađenja zuba. Stoga je vađenje zuba, ako se to može, bolje odgoditi nakon iftara.

11. Korištenje vaginalete ili čepića
Ni jedno ni drugo ne utječe na validnost posta, iz jednostavnog razloga što ni jedno ni drugo nema značenje hrane ili pića, niti bilo čega drugog što kvari post.

12. Vakcinisanje
Vakcinisanje ne kvari post pošto vakcine ne potpadaju pod kategoriju hranjivih injekcija.

13. Lokalna anestezija
Lokalna anestezija, ako se daje putem injekcije, ne kvari post pošto ne potpada pod kategoriju hranjivih injekcija.

14. Konzumiranje duhana, nargile, elektronskih cigareta
Konzumiranje duhana, nargile, elektronskih cigareta – pored toga što ih je zabranjeno konzumirati kako u ramazanu tako i izvan njega – kvari post, zbog čestica koje sadrži dim koji čovjek tom prilikom unosi u svoj organizam.

15. Kupanje u bazenu ili tuširanje
Kupanje u bazenu ili tuširanje ne kvari post, s tim što postač treba dobro da pazi da prilikom kupanja ili tuširanja voda ne uđe u tijelo, na usta ili na nos.

16. Kapi za uši i oči
Kapi za uši i oči u osnovi ne kvare post, pošto to nisu prirodni putevi kojima se tečnost unosi u organizam, a isto tako što njihovo korištenje nije u značenju konzumiranja hrane ili pića, niti bilo čega drugog što kvari post.

17. Kapi za nos
Ako se kapi za nos u maloj količini unose u nos i ništa od toga ne dospije do grla ili stomaka, to ne kvari post, za razliku od situacije ako se unose u velikoj količini kada postač osjeti okus u grlu, kada to kvari post.

18. Korištenje krema, masti, šminke
U osnovi korištenje krema ili onoga što im sliči ne kvari post, iz prostog razloga što to nije u značenju hrane ili pića, niti bilo čega drugog što kvari post.

19. Dijaliza
Dijaliza u toku posta kvari post, zato što se putem dijalize u krv dodaju određene tvari s ciljem jačanja krvi i organizma, što ima efekat kao hrana ili piće.

20. Tablete koje se stavljaju pod jezik
Tablete koje se stavljaju pod jezik ne kvare post, pošto nisu u organizam ušle niti putem usta niti putem nosa, niti su zamjena za jelo i piće, s tim što se maksimalno treba truditi da se te tablete uzimaju prije nastupanja zore ili nakon iftara, a ako se već moraju koristiti u toku posta, maksimalno se treba truditi da se ništa od ostatka tablete ne proguta. Ako se pak desi da postač proguta otopinu tablete, post je pokvaren i bolesnik će taj dan napostiti.

 

Share This Article
Leave a comment