Scholz: Njemačka izdvaja dodatnih 100 milijardi eura za odbranu

Edin

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u nedjelju kako je Njemačka, nakon ruskog napada na Ukrajinu, odlučila obezbijediti dodatni fond od 100 milijardi eura za odbranu. Scholz je poručio kako je Putin želio izbrisati demokratsku i nezavisnu zemlju s karte svijeta, da on neće promijeniti smjer preko noći, ali da će Moskva uskoro osjetiti koliku cijenu će platiti, javlja Anadolu Agency (AA).

Scholz se obratio članovima njemačkog Bundestaga na sjednici o Ukrajini, a tokom obraćanja je podvukao kako su odlučili povećati svoje izdatke za odbranu nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

“Osnivamo poseban fond od 100 milijardi eura za odbranu. Sredstva ćemo iskoristiti za potrebna ulaganja i projekte naoružanja”, rekao je Scholz.

Prema tom planu, njemački kancelar najavio je da će od sada u odbranu svake godine ulagati više od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Navodeći da su poduzete mjere za zaštitu slobode i demokracije, Scholz je dodao: “Morat ćemo znatno više ulagati u sigurnost naše zemlje. Ovo je veliki nacionalni napor.”

Dalje govoreći Scholz je oštro osudio ruski napad na Ukrajinu i kako “svijet više nije isti kao svijet ranije”.

Rekao je da je Putin ovim napadom “želio izbrisati demokratsku i nezavisnu zemlju s karte svijeta”, ocijenivši kako “Putin pada u ofsajd u međunarodnoj zajednici”.

– Na pravoj smo strani historije –

Kazao je da će njegova zemlja podržati Ukrajinu.

“Kao demokrati i Evropljani, stojimo uz vas (Ukrajince) na pravoj strani povijesti”, kazao je Scholz.

Ističući da je njemačka vlada jučer odlučila isporučiti oružje Ukrajini, Scholz je dodao: “Nema drugog odgovora na Putinovu agresiju.”

– Putin želi uspostaviti Rusko Carstvo –

Napominjući da je EU odlučila uvesti oštre sankcije Rusiji, a to uključuje i isključenje određenih ruskih banaka iz financijskog sustava SWIFT, Scholz je rekao da Putin neće promijeniti smjer preko noći, ali da će “ruska administracija uskoro osjetiti koliku cijenu će platiti”.

Smatra da će ovaj rat biti poguban za Ukrajinu, ali će biti isto tako i katastrofa za Rusiju. Scholz je naglasio da će “učiniti sve što je potrebno da se osigura mir u Evropi”.

Ističući da Putin želi temeljito reorganizirati uvjete na evropskom kontinentu onako kako on misli, Scholz je rekao: “Svako ko čita Putinove historizirane članke, gleda njegovu objavu rata Ukrajini ili razgovara s njim satima, poput mene, nema sumnje da Putin želi uspostaviti Rusko Carstvo.”

– Za Evropu važno držati korak s tehnologijom –

Scholz je dalje govorio o potrebi donošenja odluka o ulaganjima. Istakao je važnim to da Evropa u tehnološkom smislu stoji na nogama, da proizvodi nove generacije ratnih aviona i tenkova s ​​evropskim partnerima, posebno s Francuskom.

“Ovi projekti su naš glavni prioritet”, rekao je.

Podsjetivši da su ugovori za bespilotnu letjelicu (Europa dron) koja će se proizvoditi u Evropi potpisani ove sedmice, kancelar je rekao kako nastavljaju s procesom kupovine naoružane bespilotne letjelice Heron od Izraela.

“Nećemo stati dok se ne uspostavi mir u Europi”, dodao je Scholz.

– Diplomatski kanali će ostati otvoreni –

Navodeći da diplomatske kanale s Rusijom treba držati otvorenim, Scholz je dodao: “Putinov rat je prekretnica, isto tako i za našu vanjsku politiku.”

Najavio je da će Njemačka formirati strateške rezerve plina i te da će izgraditi dva terminala za ukapljeni prirodni gas (LNG) što je prije moguće.

Podijelio je informaciju da će se terminali graditi u gradovima Brunsbuttel i Wilhelmshaven. Scholz je također naveo da će se stvoriti rezerve uglja i plina.

Bivši predsjednik Joachim Gauck i ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Melnyk također su pratili sjednicu o Ukrajini u Bundestagu.

(AA)

Share This Article
Leave a comment