Erdogan traži od Francuske da se riješi ‘Macronovog bremena’

Edin
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako se nada da će se Francuska uskoro otarasiti predsjednika Emmanuela Macrona, opisujući ga kao breme koje nosi Francuska u teškim vremenima.

Odnosi između Turske i Francuske, dvije NATO članice, posebno su napeti u posljednjim mjesecima zbog političkih razlika oko Sirije i objave karikatura poslanika Mohammeda u Francuskoj.

– Macron je breme i Francuska zapravo prolazi kroz veoma opasan period. Moja je nada da će se Francuska riješiti Macronovih nevolja što je ranije moguće – izjavio je Erdogan novinarima, misleći na proteste u francuskim gradovima.

Ankara i Pariz također su razmijenili optužbe oko njihovih uloga u sukobu u Nagorno Karabahu. Francuska tvrdi da je Turska pojačala sukobe između Armena i Azerbejdžanaca oko Nagorno Karabaha, priznatog od međunarodne zajednice kao dio Azerbejdžana, ali nastanjenog etničkim Armencima.

Turska tvrdi da Francuska, koja je bila kopredsjedavajuća takozvane Minsk grupe za rješenje sukoba u Nagorno Karabahu, nije objektivna.

Erdogan je danas izjavio da status Pariza kao posrednika u tom sukobu “više ne postoji“ zbog njegove podrške Armeniji i osudio je rezoluciju francuskog Senata iz ove sedmice u kojoj se traži da Nagorno Karabah bude priznat kao republika.

– (Azerbejdžanski predsjednik) Ilham Alijev ima savjet za Francuze. Šta im poručuje? Ako toliko vole Armence, neka daju Marseilles Armenima. Dajem istu preporuku. Ako ih toliko vole, trebali bi pokloniti Marseilles Armenima – kazao je turski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA)

Share This Article
Leave a comment