Kad nasrne brat na brata…

Musaid

Piše: Muhamed Ikanović

Polahko se zakuhava. Sablje se oštre. Munje se na vidiku nadziru….

Taman kad se situacija prilično smirila po pitanju različitih stavova u nekim pitanjima i kada počinjemo da ubiremo plodove višegodišnjeg truda ujedinjavanja džamijskih safova, politička scena uveliko počinje da biva mjestom sukoba i okršaja, baš one iste džamijske raje koja je počela da shvata da mezhebske razlike nisu razlog vođenja bitki i ratova protiv muslimana. Na čelu tih ratova su ljudi koji su dobar dio svog života proveli baveći se profesionalno politikom i na taj način ostvarivajući mnoge privilegije i koristi.

Ono što je veoma zabrinjavajuće u svemu tome je da mnogobrojni dokazi iz Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao i govora naših ispravnih predhodnika, kod pojedinaca nemaju nikakve težine kada je u pitanju čast muslimana. Građenje karijere i političke kampanje se svode na pljuvanje po muslimanima, njihovoj časti, porodici i svemu što se veže za njega. To nam se dešava u isto vrijeme kada je četnička strijela ispaljena na dvojicu naših čestitih gazija, dvije ljudske gromade i dva ponosna sina naše domovine, na našu braću Mehdina Jakubovića i Envera Hebibovića poznatijeg kao Ful. Četnička kama je klala najbliže komšije, kumove i najbolje prijatelje koji su bili Bošnjaci. Zar misliš da će te politička stranka spasiti od krvave najezde pomamljenih četničkih krvopija i hordi?!

Gdje je nestalo muslimansko dostojanstvo?! Zar zbog malo uticaja, koristi i vlasti pljuješ na muslimane koji nisu tvoji politički istomišljenici?!

Čemu dunjaluk ako ruši ahiret?!

Pojedinci daju sebi za pravo da kritikuju ashabe zbog nesuglasica koje su se među njima dešavala, a koje su bile plod njihove ljubomore i brige za vjeru, a ne borba za dunjaluk. A onda su ti isti pojedinci spremni da na lomaču stave brata muslimana zbog kratkotrajne pozicije, nekih primanja ili uticaja u društvu.

A sve se vodi pod plaštom borbe za bolje sutra i borbe protiv zla. Kakva je to borba protiv zla koja se vodi gaženjem muslimana i ratovanjem protiv istih?! Zar toj osobi nije jasno da je ona upravo u službi zla?! Ta osoba će se istinski bori protiv zla tako što će se prestati baviti politikom, jer to joj je bolje, iako ona možda toga nije svjesna.

A ko se na takav način “bori protiv zla” poručujem mu ono što je jedne prilike aktuelni predsjednik Crne Gore rekao na jednom skupu: “Sjedi đesi, ni za đesi nijesi!”

Share This Article
Leave a comment