Predstavljanje knjige Dan u životu muslimana

sanel
By sanel

Uvodni dio knjige: ‘Naš cilje je Džennet’

Izučavajući Allahovu Knjigu, sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, govor učenjaka, tradicijsko naslijeđe muslimanske misli, historije i drugih nauka, dolazimo do spoznaje kako na bolji i lakši način zaraditi što više dobrih djela i upoznajemo se sa “prečicama” koje nas vode do Dženneta. Znanje je samo po sebi ibadet, ali i znanjem dolazimo do spoznaja kako određene ibadete obavljati na svrsishodniji način, kako da oni nađu mjesta u našem srcu i, naposlijetku, kojim ibadetima davati prednost nad drugim. Znanje je svjetlo koje nam osvjetljava put do našeg konačnog odredišta – Dženneta, a što mu više posvetimo pažnje, više će nam otkriti načina kako da stignemo do tog cilja, tj. pružit će nam veće znanje o višestrukim metodama postizanja cilja.

Prečice koje smo spomenuli odnose se na saznanja koja su to djela bolja od drugih, ili bolje rečeno koja su to djela koja obuhvataju veći opseg dunjalučko-ahiretske nagrade. Najbolje što čovjek može uraditi jeste ispoljavanje monoteizma Gospodaru, bez primjesa širka i novotarija, zatim obavljanje onoga što mu je strogo naređeno, kao što je namaz, za kojeg će prvo biti pitan na Sudnjem danu. Od velike je koristi naučiti koja su mjesta i vremena u kojima je vrednije obavljati ibadete, jer tada za manje vremena i manje uloženog truda postižemo veće nagrade. Poznavanjem djela koja su prenosivog karaktera i poznavanjem načina njihovog ispoljavanja, njihovim praktikovanjem, svoju nagradu za njih investiramo na duže vrijeme. Naprimjer, poučavanje drugih Kur’anu, islamskom znanju, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uvakufljenje dijela svoje imovine, dobro odgojeno dijete i sl.

Iz predgovora hfz. mr. Dževada Gološa

U knjizi Dan u životu muslimana autor prije svega ukazuje na važnost izvršavanja od Allaha propisanih obaveza, kao što su obavljanje pet dnevnih namaza, koji su temelj za sva ostala djela, zatim nas poziva da obavezna djela “uljepšamo” obavljanjem dobrovoljnih djela, kao što je duha-namaz, ali nas podsjeća i na djela kojima ćemo postići velike nagrade bez puno uloženog truda, kao što je izgovaranje određenih zikrova i dova u određenom vremenu i na određenim mjestima, poziva nas da u svoj život uvedemo jedan od zapostavljenih ibadeta, a to je “ibadet razmišljanja”

Ukratko, autor nas poziva da svoj dan utemeljimo na pokornosti Allahu i na djelima koja On voli, a to će nam otvoriti vrata uspjeha i na ovom i na onom svijetu i bit ćemo produktivni i korisni sebi i svojoj porodici, zajednici, i uspješno okončati svoju misiju bivstvovanja na ovom svijetu koja se ogleda u činjenju ibadeta Allahu.

            Dan u životu muslimana veoma je korisna knjiga koja može i treba da bude podsjetnik svakom muslimanu, posebno u ovom vremenu nemara u kojem nas savremeni život sve više odvaja od propisa i normi naše vjere, podsjetnik na istinske vrijednosti i istinsku ljepotu života u okrilju vjere islama.

Specifikacije knjige:

Naziv knjige: Dan u životu muslimana

Autor: Vedad Mustedanagić

Urednik: Mithad Ćeman, prof.

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović

hfz. mr. Dževad Gološ

Izdavač: Udruženje  za afirmaciju pozitivnih vrijednosti “Alternativa”

Format: B5; Uvez: Tvrdi; Broj stranica: 227

Detaljnije informacije o knjizi i način nabavljanja knjige možete saznati kroz kontakt na e-mailu: v.knjiga@gmail.com.

 

Share This Article