Ramazansko pismo duši

sanel
By sanel

Piše: Amela Halilović

Dušo moja,

Red po red u registrima djela, stopa po stopa na dunjaluku, od događaja do događaja, od susreta do susreta i polako se ispisivanje bliži posljednjim riječima, koraci se troše i sve što se dogodilo tako je neponovljivo jer vrijeme se ne vraća i svaki susret prati rastanak, dok je kader. Takav je zakon na Zemlji, traje unatoč čovjekovom zaboravu, samoobmani, dugoročnoj nadi. Sretni su oni koji opomene iz Kur’ana i Sunneta prihvataju kao osvještenje, obećane nagrade doživljavaju kao motivaciju i znaju da njihov položaj na ahiretu ne može odrediti drugi trenutak osim onog koji im je dat pa ga kvalitetno iskoriste, a uspjeh je od Allaha Uzvišenog.

Dušo moja, uskoro će ramazan, pa ako do sad nisi pokazivala jaku želju da budeš od sretnih, ne propusti ovu priliku. Na dunjaluku si dovoljno dugo da si i iz svog i iz tuđeg iskustva mogla naučiti da sve prividne radosti, makar bile i u halalu, imaju rok trajanja, a opet, ne viđam te da se umaraš za onim što osigurava istinsku radost u vječnosti.

Dušo moja, sjećam se kako si prošlih ramazana bila dovoljna kao neprijatelj protiv mene, kako iz svakakog ramazana izlazim s osjećajem nedovoljne doživljajnosti i zato ću nastojati da na listu obaveza stavim prvo tebe, pa da sa mnom udružena svaki zadatak propratiš, da mi ne bude primarni cilj da što više dobrih djela uradim već da u svakom osjetim svoje prisustvo. Da, dušo, ako poživim dugo, podsjećat ću te na proživljene slasti ibadeta, a ko spozna tu slast, istovremeno osjeti odvratnost prema svakom prijestupu. Vidiš, uslovno pominjem dug život, jer niko ne zna koliko još ima vremena za svoju misiju, ne znam da li je ovo naš posljednji ramazan, ali znam da je jedini u 1440. godini po Hidžri. Čak i da dočekaš ovaj Bajram i nekoliko narednih, ovaj mjesec je neponovljiv i na dunjaluku i u registru i u suočavanju s djelima na ahiretu.

Dušo moja, došlo je vrijeme da se pospremi sav taj haos rasut po tebi, da se svaka stvar stavi na svoje mjesto i odbaci sve ono bez čega ćeš lakše živjeti. Haos nesređenih odnosa stvorio je takav pritisak da si samu sebe iscrpila; neadekvatan raspored bitnih djela, osoba, želja, često je bio uzrok gubljenja vremena i neispunjenih očekivanja; ispod svog tog korova ima dosta ožiljaka, pa udahni duboko i izdahni svu gorčinu iz sebe, olakšaj sebi tako što ćeš oprostiti drugima i tražiti oproštaj, uredi odnose i relacije, vidjet ćeš kako rane zarastaju zbog ispravnih postupaka.

Dušo moja, ne znam ikog prečeg od mene da pokaže poštovanje, pažnju, ljubav i dobročinstvo bliskim osobama, pa pođimo zajedno i pazi da ne poželiš da to uradiš zbog priznanja i pohvale jer to je za sitne duše, a mene bi boljelo saznanje da imam takvu. Podsjećam te, Onaj Koji opskrbljuje vidjet će te kako brineš o Njegovim robovima, pa zar misliš da će te ostaviti bez sreće? Podsjećam te, oni koji klanjaju na svakom namazu dove za tebe, pa zar misliš da će te zadesiti išta osim dobro i zar ne misliš da im na to treba uzvratiti makar lijepom riječju i osmjehom?

Dušo moja, nikad neću odustati od tebe jer si jedina duša koju imam. Licemjerno bi bilo da govorim drugima o spasu koji im želim a tebe da pustim da ideš nekud izvan granica, da te ne dozivam kad se pogubiš i ne povlačim svom snagom u okvire Pravog puta. Pošto si se već upoznala s tim koliko si mi bitna, nek ti ne bude teško da se pomiriš sa svim onim u čemu prepoznajem dobro za tebe. Nek ti ne bude teško da se pomiriš s tim da želim da čuvam misli, jer misao rodi riječ, djelo, a sve je to kasnije teže kontrolirati; nek ti ne bude teško da se pomiriš s tim da propuste treba ispraviti što prije, upotpuniti dobre strane, ne škrtariti u onome što će te usrećiti na ahiretu a i na dunjaluku, srčano doviti, strpljivo čekati najljepši odgovor; nek ti ne bude teško da se odgajaš smejrnicama iz Kur’ana, naročito u mjesecu kada je objavljen, pa da se taj postupak nastavi i kasnije, sve dok u meni pulsira kucavica.

P.S. Dušo moja, na listi su dobra djela, a samo ako budu učinjena iskreno, za njih slijedi nagrada.

S ljubavlju i brigom,

Ona koja moli Uzvišenog Allaha za tvoj hajr dunjaluka i ahireta

Share This Article