Šta poslije ramazana?

sanel
By sanel

Piše: Amela Omerović-Ćeman

Poslanik, sallallahu ʻalejhi ve selleme, je rekao: „Allahu je najdraže ono djelo koje se ustrajno čini, pa makar bilo i neznatno.” (Buharija i Muslim)

Uzvišeni Allah počastio nas je dočekom još jednog ramazana, mjeseca milosti i oprosta. Mnogima je ta blagodat uskraćena. Mnogi koji su postili prošli ramazan nisu dočekali ovaj među živima.

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu ʻalejhi ve selleme: „Ko isposti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni svi prethodni grijesi.“ (Buhari i Muslim)

Hoćemo li biti od njih? Da li će ramazan otići zadovoljan nama ili uplakan zbog našeg nemara? Ukoliko si iskoristio priliku i ramazan proveo u ibadetu hoćeš li dozvoliti šejtanu da te pobijedi čim bude pušten iz okova tako što ćeš se vratiti starim navikama?

Ramazan je prilika za okretanje novog lista u svom životu, za počinjanje iz početka. Prilika da usvojimo korisne navike, dušu ukrotimo i pokažemo joj da je istinska sreća i slast dunjaluka u pokornosti Stvoritelju. Ramazan je početna tačka novog poglavlja i ne dozvoli da sa njegovim posljednjim danom bude i završetak tog poglavlja. Neka se poglavlje započeto u ramazanu nastavi sve dok ti ne dođe melek smrti i susretneš svog Gospodara a on zadovoljan tobom.

Glavni cilj propisivanja posta mjeseca ramazana je postizanje bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni: „O vjernici! Propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.“ (Prijevod značenja El-Bekara, 183)

Zapitaj sebe da li ti se povećala bogobojaznost u ovom mjesecu. Ako je odgovor potvrdan to znači da si ramazan iskoristio na pravi način.

Da li je naš post primljen?

Kako znati da li je naš post primljen kod Uzvišenog?

Na primljenost posta kod našeg Gospodara ukazuje povećanje naše bogobojaznosti kao i ustrajnost u činjenju dobra. Ukoliko osjetiš da si iz ramazana izašao bogobojazniji i nastaviš sa pokornošću Allahu i činjenjem ibadeta, raduj se onda primljenosti svog posta.

Kaže Uzvišeni: „Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji.“ (El-Hudžurat, 13)

Poslanik, sallallahu ʻalejhi ve selleme, je rekao: „Allahu je najdraže ono djelo koje se ustrajno čini, pa makar bilo i neznatno.” (Buharija i Muslim)

Šta poslije ramazana?

Da bi ostali ustrajni u ibadetu i poslije ramazana navest ćemo nekoliko stvari kojih bi se trebali pridržavati.

  1. Post šest dana ševvala

Ebu Ejjub, radijallahu ʻanhu, prenosi od Vjerovjesnika, sallallahu ʻalejhi ve selleme, da je rekao: „Ko isposti ramazan zatim to poprati sa šest dana ševvala, kao da je čitavo vrijeme postio!“ (Muslim)

2. Obavljanje namaza u prvom vremenu i u džematu, posebno jacija i sabah-namaza.

„Ko klanja jacija-namaz u džematu kao da je u namazu proveo pola noći, a ko klanja sabah-namaz u džematu kao da je cijelu noć klanjao.“ (Muslim)

3. Učenje Kurʼana

Ne budi od onih koji Kurʼan uče u ramazanu i onda ga ostave na police do sljedećeg ramazana. Kurʼan je objavljen kao milost i uputa nama i treba da ga učimo i razmišljamo o njemu svaki dan a ne samo u ramazanu.

Dr. Umer el-Mukbil je rekao: „Ako upitate bilo kojeg muslimana: ‘Vjeruješ li da je Kur’an uputa, svjetlost, milost, lijek i da oživljava srce?’, bez razmišljanja će vam odgovoriti: ‘Da!’ Ali onda se ražalostiš kada vidiš da mnogi muslimani ne znaju za Kur’an osim u ramazanu! Ovo uistinu izgleda kao obznana da je nepotreban Allahove upute, svjetla, milosti, lijeka i živosti srca u ostalih jedanaest mjeseci!“

„Od najvrednijih dobrovoljnih ibadeta kojima se rob približava svome Gospodaru jeste učestalo učenje i slušanje Kur’ana uz razmišljanje i pokušavanje da se razumije značenje ajeta i izvuku poruke i pouke koje se nalaze u njemu. Rekao je Habab ibn Eret nekom čovjeku: ‘Približi se Allahu koliko si god u mogućnosti. Znaj, nećeš Mu se približiti ničim da Mu je draže od Njegovog govora.’“ (Ibn Redžeb, Džamiʻul-‘ulum ve-l-hikem, str. 364.)

Odredi sebi vird, određeni broj ajeta koji ćeš učiti svaki dan i ustraj u tome.

4. Zikr – spominjanje Allaha

Potrudi se da ustraješ u redovnom učenju jutarnjeg i večernjeg zikra, zikra prije spavanja itd. Spominji Allaha kad god si u mogućnosti, a spominjanje Allaha ulijeva smiraj i samilost u naša srca.

5. Dobro društvo

Okruži se dobrim društvom koje će te potpomagati u činjenju dobra a odvraćati od griješenja. Izbjegavaj društvo onih koji će te nagovarati na dangubljenje i besposlicu.

Allahov Poslanik, sallallahu ʻalejhi ve selleme, je rekao: „Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, pa gledajte s kim ćete prijateljevati.“ (Muttefekun alejhi)

„Tog Dana će oni koji su jedni drugima bili prijatelji postati neprijatelji, samo to neće biti oni koji su se Allaha bojali i grijeha klonili“ (Ez-Zuhruf, 67)

6. Dova

Redovno dovi Allahu i moli Ga da te pomogne u činjenju dobra i podari ti ustrajnost. Ne škrtari u dovi. Allah voli roba koji Ga moli i doziva.

„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.“ (El-Bekara, 186)

Ustani na noćni namaz u zadnjoj trećini noći i dovi Uzvišenom da te pomogne.

„U zadnjoj trećini noći Allah Uzvišeni se spušta na nama najbliže nebo i kaže: „Ima li neko da me moli kako bi mu udovoljio? Ima li neko ko od Mene traži da mu dam? Ima li neko da traži oprosta da Mu oprostim?” (Buhari, Muslim)

Potrudi se da ustraješ i u ostalim dobrim djelima poput noćnog namaza, posta tri dana u mjesecu, kao i ponedjeljka i četvrtka, udjeljivanja sadake…

Daj maksimum od sebe, a Allah će tvoj trud vidjeti. I ne omalovažavaj ni jedno dobro djelo koliko god malo bilo, možda baš ono bude razlog tvog ulaska u Džennet.

I sjeti se svih onih koji nisu dočekali ovaj ramazan, možda sljedeće godine i ti budeš među njima. Ne propusti ovu priliku da se popraviš.

Ramazanski Preporod 2017 g. / 1438 h.g.

Share This Article