1440 minuta ima u danu, a koliko njih odvojimo za Kur’an?

sanel
By sanel

Piše: hfz. Nedim Botić

Mnogi se od nas žale da ‘nemamo vremena’ za učenje Kur’ana. Da li je to zaista tako?

Ako imamo vremena da čitamo ovaj status, imamo i za učenje Kur’ana. Ovih par minuta koje smo proveli ‘skrolajući’ očima preko ekrana, mogli smo provesti uz Mushaf. I eto ga, makar jedan ajet naučen.

Šta bismo tek mogli naučiti u onim desetinama, ako ne stotinama sati, koje sedmično provedemo u besposlici raznih vrsta? Ne znam koliko da imaš obaveza, koliko si zauzet, ili umoran, ti ćeš odvojiti vrijeme danas za Facebook, za kahvu, za jarane.

Žalosno je da u danu, 24 sata, 1440 minuta, a mi nijednu jedinu minutu ne odvojimo za Kur’an.

Šta to govori o tome koliko nam je Kur’an bitan, neka svako sebi odgovori.

Naš je problem u tome što Kur’an ne stavimo visoko na listu prioriteta, a prvo gledamo da udovoljimo svemu drugom. I naravno, kad zadovoljimo sve drugo, na kraju dana nam ne ‘ostane’ dovoljno vremena za učenje.

Stoga trebamo poredati prioritete kako treba. Kur’an ništa ne može zamijeniti, a sa njim dobijamo toliko toga. Druženje sa Kur’anom nam pomaže da budemo uspješni u školi, fakultetu i svim životnim oblastima. Učenje Kur’ana razvija u čovjeku radne navike, bolju organizaciju vremena, aktivira skrivene potencijale, unapređuje memoriju i pamćenje, olakšava učenje drugih naučnih oblasti, eliminiše strahove i perfekcionizam, zbližava vas sa uspješnim ljudima, povećava bereket u vremenu, opušta i smiruje, liječi tijelo i dušu.

Zato Kur’anu i našem Gospodaru trebamo dati njihovo pravo, ali ne zanemariti ni dunjalučke obaveze. Od nas se ne traže ‘velike’ žrtve: odvojimo nekoliko minuta svaki dan za Kur’an, za hifz, uložimo u naš odnos sa Gospodarom. Još jedan divan način kako učenje Kur’ana može postati dio naše svakodnevnice jeste da prvo proučimo stranicu na arapskom, a potom i prijevod značenja ajeta. Time ćemo pokazati da u našim srcima plamti imanska ljubav i da nam Kur’an znači. Nekoliko minuta redovnog druženja s Kur’anom je jednostavan i lagan način da postignemo milost i uputu, mir i bereket u našim životima.

Na kraju, spomenut ću samo važan savjet kaže kurra hafiza Admira Husića koji stalno trebamo imati na umu: „Kada čovjek počne učiti Kur’an napamet, šejtan mu počne uljepšavati neke druge stvari u kojima i ima neke koristi, ali koja nije ni blizu stepenu koristi koju ima u Kur’anu, pa se on pozabavi njima.

Zato, o vi koji ga učite napamet, kanite se gubljenja vremena uz ono što možete i nakon što završite hifz. Za to ćete, ako Bog da, imati vremena uvijek, a pitanje je da li ćete ga imati za učenje napamet.“

 

Share This Article