“O sinko moj, ukrcaj se s nama, ne budi s nevjernicima!”

sanel
By sanel

Imam Malik, rahimehullah, je rekao: ”Sunnet je poput Nuhove lađe. Ko se god na nju ukrca spašen je a ko je god odbije utopi se.”

Čovječe, probudi se, razmisli o ljudima koji te okružuju, razmisli o djelima koje radiš, zapitaj se da li vidiš svijetlo na kraju tunela? Znaj da je kod Allaha vječna nagrada i zato ne odgađaj, kreni već danas, okreni novi list, piši ljepše, piši čednije, piši moralnije.

Znaj dragi brate ili sestro da Allahu ne trebaš ni ti, ni tvoj ibadet, jer Allah je Vladar svih vladara, Stvoritelj svega što je stvoreno, Gospodar svih svjetova, i zaista je On neovistan i hvale dostojan. Njemu nije potrebno ništa ni od jednog stvorenja, ‘…jer Allah sigurno može bez svih svjetova biti.’’ (El-‘Ankebut, 6.)

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Čovjek je na vjeri svog prijatelja, zato gledajte s kim se družite!” (Ahmed, br. 8015, Ebu Davud, br. 4835, Tirmizi, br. 2378, koji je rekao da je hadis hasen-garib) Svjesni smo da je danas stanje ummeta jako loše, da Allah popravi naše stanje, ali nije tvoje da pokušavaš ummet promjeniti, ti promjeni sebe pa ćeš promjeniti odjednom i ostale. Pazi s kim se družiš, jer te ta većina može samo potkopavati sve više i više.

“Na Dan kada nevjernik ruke svoje bude grizao govoreći: ‘Kamo sreće da sam se uz Poslanika Pravoga puta držao, kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo, on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!’’ (El-Furkan, 27–29).

Šta nam Allah savjetuje u Kur’anu kada su u pitanju ljudi koji nas okružuju?

‘’Budi čvrsto uz one koji se Gospodaru svome mole ujutro i navečer u želji da naklonost Njegovu zasluže, i ne skidaj očiju svojih s njih iz želje za sjajem u životu na ovome svijetu, i ne slušaj onoga čije smo srce nehajnim prema Nama ostavili, koji strast svoju slijedi i čiji su postupci daleko od razboritosti.’’ (El-Kehf, 28.)

Zaista je tvoj Gospodar dostojan toga da ga hvališ danonoćno. Nemoj biti kao većina, pa da zaboraviš na svog Stvoritelja, nemoj da te dunjaluk obmane, nemoj da te zavede ono što je zavelo mnoge. Stani, razmisli, koja je tvoja svrha i koji je tvoj cilj, zatim nastavi i živi kako ti dolikuje, živi o ibadetu Allahu, subhanehu ve te’ala. Ne budi kao sin Nuha, alejhisselam.

“O sinko moj, ukrcaj se s nama, ne budi s nevjernicima!” – a on reče: “Skloniće se na kakvo brdo koje će me od vode zaštititi.” – “Niko danas Allahove kazne neće pošteđen biti, osim onoga kome se On smilovao!” – reče Nuh, i val ih razdvoji, i on potopljen bi. I bi rečeno: “O Zemljo, gutaj vodu svoju, a ti, o nebo, prestani!” I voda se povuče i ispuni se odredba, a lađa pristade na planini El-Džudi, i bi rečeno: “Daleko nek je narod nevjernički!” (Hud, 43-45)

Ne možeš sam, ali ne možeš ni kako većina, koja je na daleletu, budi uz džemat muslimana, ustraj na Istini, ustraj na Kur’anu i sunnetu. Vjeruj u Allaha i živi na tome, pa ćeš i skončati, inšallah, na tome, pa ćeš se spasiti, i nećeš završit kao sin Nuha, alejhisselam, niti kao narod nevjernički.

Piše: Adijan Šarić, student na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

 

Share This Article