Iran upozorio Bahrein zbog šiitskog imama

sanel
By sanel

Šef Iranske revolucionarne garde izdao je upozorenje Bahreinu, u kojem navodi da bi se mogao desiti oružani otpor širom ove zemlje nakon što je oduzela državljanstvo šiitskom imamu Isi Qassimu.

Novinska agencija Bahrein citirala je ministra unutrašnjih poslova koji je rekao da je Qassim imao ključnu ulogu u stvaranju “ekstremističke” sektaške atmosfere te da je radio na podjeli društva ove zemlje.

Ovakve mjere protiv njega uvedene su manje od sedam dana nakon što je sud suspendirao aktivnosti vodeće šiitske opozicijske grupe Al-Wefaq, po optužbama za “terorizam, ekstremizam i nasilje” u ovom kraljevstvu i vezama sa stranim silama, ukazujući na Iran, koji je glavni kritičar monarhije koju predvode suniti.

General Qassem Suleimani, glavni komandant elitne jedinice Quds u Revolucionarnoj gardi, upozorio je Bahrein da bi njegov potez protiv Qassima mogao “zapaliti regiju”.

‘Moglo bi doći do nasilja’

“Al-Khalifa [vladari Bahreina] će definitvno platiti cijenu za to i njihov režim žedan krvi bit će svrgnut”, napisao je Suleimani u saopćenju koje je objavila iranska državna agencija Fars.

Nakon što je najavljena ova odluka, nekoliko stotina Qassimovih pristalica okupilo se ispred njegovog doma u većinski šiitskom selu Diraz, zapadno od glavnog grada, noseći transparente i uzvikujući religijske slogane.

Mediji u Bahreinu su prošle sedmice objavili da vlasti istražuju bankovni račun na ime Qassima s gotovo deset miliona dolara kako bi utvrdile porijeklo novca i kako se on troši.

Protjerana opozicijska grupa Bahreinski institut za prava i demokratiju objavila je saopćenje u kojem upozorava da će potez protiv Qassima podići tenzije u državi, što bi moglo dovesti do nasilja.

“Duboko smo zabrinuti da će ove akcije dovesti do eskalacije tenzija na ulicama te da bi čak mogle dovesti do nasilja, jer mnogi stanovnici Bahreina smatraju usmjeravanje protiv vodećeg šiitskog imama crvenom linijom”, rekao je Sayed Ahmed Alwadaei, direktor u ovoj grupi.

State Department je saopćio da je “alarmiran” ovim potezom te da “ne zna za bilo koji kredibilan dokaz” da podrži oduzimanje državljanstva imamu.

Qassim, koji je bio zastupnik u parlamentu tokom ’70-ih, mogao bi se suočiti s deportacijom, iako su deseci drugih stanovnika kojima je oduzeto državljanstvo ostali u zemlji bez nekih beneficija, kao što je pristup besplatnom zdravstvu i penziji.

Oduzimanje pasoša

Njihovi pasoši su oduzeti i smatra se da nemaju nikakvo državljanstvo.

Ujedinjeni narodi su naveli da je najmanje 250 ljudi ostalo bez državljanstva proteklih godina zbog navodne nelojalnosti.

Grupe za ljudska prava kažu da je najmanje njih pet deportirano posljednjih mjeseci.

Bahrein je 2011. godine bio suočen s protestima većinskih šiita i drugih koji su tražili reforme i veća prava u kraljevstvu sa sunitskom vlašću.

Vlada je razbila proteste uz pomoć sunitskih saveznika, zaljevskih zemalja, koji su opozicija Iranu i koji smatraju da se utjecaj šiita širio u regiji, navode agencije.

(Al Jazeera i agencije)

Share This Article