Traže svoja prava: Bošnjaci bojkotirali nastavu u Srebrenici

sanel
By sanel

Ministarstvo prosvjete RS-a odlučilo da se djeci u osnovnoj školi u Srebrenici u knjižice upisuje jezik bošnjačkog naroda.

Roditelji bošnjačke djece u Srebrenici bojkotirali sjednicu Školskog odbora

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović rekao je za Srnu da većina bošnjačke djece jutros nije došla na nastavu, ocijenivši da je riječ o bojkotu nastave koji su putem medija najavili roditelji te djece.

Jovanović je istakao da je manji broj učenika bošnjačke nacionalnosti danas došao na nastavu kao i nastavnici Bošnjaci.

On kaže da je prošle sedmice pojedinačno razgovarao s nekoliko roditelja bošnjačke djece koji su izrazili negodovanje što se u knjižice upisuje jezik bošnjačkog naroda, ali da škola nije dobila nikakav zahtjev niti je obavljen neki sastanak s delegacijom roditelja koji su jutros spriječili svoju djecu da dođu na nastavu.

Istakao je da je do kraja školske godine ostalo još pet dana i da se većini djece mogu zaključiti ocjene, tako da će završiti razred i jedino će neki slabiji đaci, koji ne dolaze na nastavu, propustiti mogućnost da poprave ocjene.

“Mi radimo po uputstvu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i upisujemo nazive predmeta prema tim instrukcijama u kojima se navodi da je u Ustavu Republike Srpske jezik kojim govore Bošnjaci definisan kao jezik bošnjačkog naroda”, istakao je Jovanović.

Uputstva institucija RS-a

Nije želio komentirati nedavnu odluku Ustavnog suda BiH, kojom je rečeno da narod može svoj jezik nazvati kako želi, ali je rekao da škola provodi uputstva nadležnih institucija Republike Srpske, prema čijem Planu i programu radi.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić u nedjelju je oštro reagirao na izjave predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika koji je ponovno negirao bosanski jezik.

Istakao je da, ako bi se do kraja i slijepo pridržavali Ustava, prema takvoj Dodikovoj logici, u RS-u ne postoji ni srpski jezik, već “jezik srpskog naroda“.

Dodik je ranije kazao da Bošnjaci u Republici Srpskoj ne mogu govoriti bosanski jezik, jer Ustav RS-a kaže da govore “jezikom bošnjačkog naroda“.

Istakao je da se entitetski zakoni i Ustav moraju poštovati.

I Ustavni sud BiH potvrdio je da je ustavno pravo bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, što je u skladu s Ustavom BiH.

Svako suprotno postupanje vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i RS-a.

Također, Ustavni sud BiH je konstatirao da Ustav te zemlje nigdje ne propisuje da se imena jezika kojim govore konstitutivni narodi moraju vezati za ime konstitutivnog naroda.

Bojkot nastave

Ime jezika ne može biti uvjetovano ni lingvističkim pravilima, zato što je ustavno pravo na ime jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika, itd.

Roditelji bošnjačke djece u Srebrenici bojkotirali su sjednicu Školskog odbora. Njihovo Roditeljsko vijeće odlučilo je kako će djeca ostati na nastavi, ali će odbiti preuzeti školske knjižice.

Ministarstvo prosvjete RS-a nedavno je odlučilo da se djeci u osnovnoj školi u Srebrenici u knjižice upisuje “jezik bošnjačkog naroda“.

Roditelji kažu da se time ugrožavaju osnovna prava i slobode te da će se na sve načine boriti za pravo svoje djece na vlastiti jezik.

(Agencije)

Share This Article