I ruski i američki saveznici napreduju prema Raqqi

sanel
By sanel

Uz podršku koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama kurdske snage u Siriji nastavljaju napredovati prema Raqqi, glavnom sjedištu skupine ISIL u toj zemlji.

Istovremeno, uz pomoć ruskog zrakoplovstva napreduje i sirijska vojska. Neki analitičari smatraju da je ovdje ulog mnogo veći od istjerivanja ISIL-a iz Raqqe.

Napad snaga sirijske opozicije, uz američku podršku, na položaje ISIL-a u gradu Manbiju je dio šire ofenzive na Raqqu.

No, taj grad je na meti i drugog vojnog saveza. Uz pomoć ruskog zrakoplovstva sirijska vojska i njihovi iranski saveznici prvi put u posljednje dvije godine ušli su u provinciju Raqqu.

Bitka za Raqqu je tek na svom početku, ali tu nije riječ samo o borbi protiv ISIL-a.

“Onaj tko zauzme Raqqu imat će bolju poziciju na pregovorima. Ako Assad uspije očuvati istok Sirije, to znači da bi mogao očuvati državu i spriječiti podjelu”, objašnjava Aleksej Malašenko iz centra Carnegie u Moskvi.

Sirijska vlada bi zauzimanjem ovog područja dobila ključnu prevagu na budućim pregovorima i onemogućila podjelu države.

Borba Rusije i SAD-a

Za Rusiju bi to bila simbolička i strateška pobjeda protiv ISIL-a i njihovog samoproglašenog sjedišta. U očima javnosti to bi predstavljalo i pobjedu nad koalicijom predvođenom SAD-om.

“Kad je koalicija predvođena SAD-om prošlog mjeseca počela ofenzivu na sjeveru provincije Raqqe, Rusija je ponudila koordinaciju i pomoć. Također je ponudila zajedničko djelovanje ruskog i američkog zrakoplovstva na položaje protiv Fronta Al-Nusra, skupine povezane s Al-Kaidom. Međutim, službeni Washington odbio je obje ponude, a Moskva nije krila razočaranje”, javila je Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

Amerika je optužila Rusiju da uglavnom napada protivnike Bashara al-Assada, no službeno – suradnja Washingtona i Moskve ograničena je na izbjegavanje nesreća na sirijskom nebu.

“Moskva bi voljela vidjeti mnogo veći stupanj suradnje, jer bi joj to omogućilo da legitimizira snage predsjednika Assada. To je moguće samo ako se udruže američka i ruska koalicija”, predlaže politički analitičar Sergej Strokan.

Oba vojna saveza još su daleko od toga da zauzmu Raqqu. Zasad se čini kako Kremlj ne uspijeva uvući SAD u neku vrstu suradnje u Siriji, koja bi Rusiji pomogla da ostvari neke druge političke ciljeve.

(AJB)

Share This Article