Blagodati mjeseca ramazana

sanel
By sanel

Priredio: Nermin Avduć

Uzvišeni Allah, iz Svoje mudrosti, odlikovao je neka vremena i mjesta na drugima, pa je  tako odlikovao Meku nad svim ostalim mjestima na planeti, a i neka vremena odlikovao je nad drugima: odlikovao je mjesec ramazan nad ostalim mjesecima. Ramazan je među ostalim mjesecima kao Sunce među ostalim zvijezdama na nebu.

Ovaj je mjesec Allah učinio posebnim i dao mnogobrojne blagodati u njemu.

  1. Ramazan je mjesec u kojem je objavljen Kur’an

Uzvišeni Allah kaže: “U mjesecu ramazanu počela je objava Kur’ana koji je uputa ljudima i dokaz jasnog puta i razlikovanja dobra od zla.” (El-Bekara, 185)

Vasila b. Eskaa, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Suhufi su objavljeni Ibrahimu, alejhis-selam, prve ramazanske noći. Tevrat je objavljen šeste ramazanske noći, Indžil trinaeste, a Kur’an je objavljen dvadeset četvrte noći ramazana.” (Ahmed)

Stoga, lijepo bi bilo što više vremena provesti učeći Kur’an na arapskom jeziku kako bi se dobila što veća nagrada, ali nakon toga, već proučeno, treba pročitati i na našem jeziku kako bi čovjek spoznao šta mu to Gospodar poručuje u Kur’anu, a ako bi još pročitao te ajete iz Tefsira Ibn Kesira, svakako bi bilo veoma poželjno jer bi to olakšalo razmišljanje o Allahovim ajetima.

  1. Mjesec u kojem je propisan post

“O vjernici, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili bogobojazni.” (El-Bekara, 183)

Post u mjesecu ramazanu jedan je od stubova islama, što svakako podrazumijeva da je obaveza provesti ga u postu od zore do zalaska sunca približavajući se na taj način Uzvišenom Allahu.

Svakako svrha posta upravo je bogobojaznost koja je spomenuta u ajetu, tj. da se čovjek kloni grijeha, a da čini dobra djela, jer post je sredstvo kojim se dolazi do bogobojaznosti.

  1. Mjesec tevbe – pokajanja, oprosta i brisanja grijeha

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pet dnevnih namaza, džuma do džume, ramazan do ramazana brišu grijehe koji su počinjeni između njih ako se bude sustegao od velikih grijeha.” (Muslim)

Islamski pravnici uglavnom smatraju da će navedena djela biti uzrok oproštanja malih grijeha, dok je za velike grijehe potrebna tevba.

Također, ako čovjek bude činio velike grijehe, onda mu ne bili oprošteni ni mali grijesi jer je u hadisu uvjetovan oprost malih grijeha ukoliko se bude čovjek klonio velikih.

Onome ko ramazan provede u postu i klanjajući se svome Gospodaru, vjerujući Allahovom obećanju i čekajući sevap i nagradu od Uzvišenog Allaha, bit će mu oprošteni grijesi.

Imam Buhari bilježi u svome Sahihu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Ko isposti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi bit će mu oprošteni grijesi.”

“Ko provede ramazan klanjajući sa imanom i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi.”

“Ko Lejletul-kadr provede  vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi.”

  1. Mjesec oslobađanja od Vatre

Svake noći Uzvišeni Allah oslobodi od džehennemske vatre nekog čovjeka koji je zaslužio ulazak u Vatru, kao što se spominje u hadisu koji bilježi imam Tirmizi.

  1. U ramazanu se otvaraju džennetska, a zatvaraju džehennemska vrata i šejtani se vezuju u okove

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kada nastupi ramazan, otvore se vrata Dženneta, zatvore se vrata Džehennema, a šejtani se svežu u lance.” (Buhari i Muslim)

To znači da šejtani u ramazanu ne mogu da utječu na ljude, kao što to rade u drugim mjesecima.

  1. Mjesec sabura – strpljivosti

Zaista se strpljivost ne manifestira ni u jednom ibadetu kao u postu jer u njemu musliman sputava svoju dušu od strasti i zato post predstavlja pola strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet.

Uzvišeni Allah kaže: “…samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni.” (Ez-Zummer, 10)

  1. Mjesec dove

Nakon ajeta o postu, Uzvišeni Allah kaže: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam sigurno blizu, odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.” (El-Bekara, 186)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Trojici neće biti odbijena dova: postaču dok ne iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda (pa dovi).” (Ahmed)

  1. Mjesec darežljivosti i dobročinstva

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio najdarežljiviji u mjesecu ramazanu, kao što je zabilježeno u Sahihu imama Buharija.

  1. Mjesec u kojem je Lejletul-kadr

U ovoj noći Uzvišeni Allah podario je da je činjenje dobrih djela da je rad dobrih djela vrednije od djela učinjenih u drugih hiljadu mjeseci. Jadan je onaj kome bude uskraćeno to dobro!

Uzvišeni Allah kaže: “Lejletul-kadr bolja je od hiljadu mjeseci.” (Kadr, 3)

Ibn Madža bilježi od Enesa, radijallahu anhu, da je rekao: “Nakon što je nastupio ramazan, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem reče: ‘Evo došao vam je ovaj mjesec, u njemu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćena, zaista mu je uskraćeno cjelokupno dobro, a njeno dobro neće biti uskraćeno osim mahrumu (onome koji zaslužuje da mu bude uskraćeno).’”

  1. Mjesec u kojem je propisan itikaf

Itikaf je boravak u džamiji u posljednjih deset dana ramazana radi obožavanja Uzvišenog Allaha.

Aiša, radijallahu anha, kazuje: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, boravio je u itikafu posljednjih deset dana ramazana sve dok ga Uzvišeni Allah nije usmrtio, a zatim su nakon njega u itikafu boravile njegove supruge.“

Poštovani brate i cijenjena sestro, divne su i ogromne ove blagodati, zaista velike posebnosti samo u ovom plemenitom mjesecu!

Stoga, pokušajte da ih spoznate i da dadnete svakoj njeno pravo, da iskoristite njene dane i noći… Otkud znaš, možda baš ti budeš taj koji će zaslužiti Allahovo zadovoljstvo, pa ti On oprosti grijehe, olakša ti tvoja iskušenja i  podari ti sreću i na dunjaluku i na ahiretu.

Molim Uzvišenog Allaha da nam podari da budemo od onih koji će dati istinsko pravo mjeseca ramazana!

 

Share This Article