Rohinja: Progonile su nas bande u Mijanmaru

sanel
By sanel

Decenijama, Rohinja muslimani, bježe iz Mijanmara, zemlje sa budističkom većinom, gdje su prisiljeni da žive u teškim uslovima bez posla, obrazovanja i zdravstvene njege.

Zadnjih godina, progon Rohinja je u porastu. Od 2012. godine, više od 100.000 se odvažilo na teška putovanja brodom u potrazi za boljim životom u Maleziji, Indoneziji i drugim jugoistočnim azijskim zemljama.

Abu Siddiq, Rohinja koji živi u malezijskoj prijestolnici, Kuala Lumpuru, rekao je za Al Jazeeru da je bio primoran napustiti svoj dom nakon kampanje etničkog čišćenja protiv njegove porodice i zajednice.

„Bili smo prebijani i zlostavljani a naše kuće su spaljivane. Kopali smo rovove u koje smo stavljali travu da bismo spavali u njima, nismo imali hrane i bili smo proganjani“, rekao je Abu Siddiq.

„Više od 6.000 ljudi je živjelo u poljima, pili smo kišnicu i bare, nije bilo hrane niti medicinske pomoći“, dodao je.

„Četvero moje djece, uzrasta dvije, tri, pet i deset godina, je pretučeno na smrt“, navodi Abu Siddiq.

Bez prava i države

Vlada Mijanmara Rohinje smatra ilegalnim imigrantima iz Bangaldeša uprkos činjenici da naseljavaju to područje duže od jednog vijeka. Vlada im odbija dodijeliti državljanstvo što ih ostavlja bez države.

Plašeći se za sigurnost preostalih članova svoje porodice, Abu Siddiq se pridružio pretrpanom čamcu koji plovio za Maleziju, mjestu gdje Rohinje ne moraju više živjeti na margini.

Mnogi su prvo prešli u obližnji Bangladeš, odakle su pokušavali stići do zemalja sa boljim uslovima života, ali većina ih je vraćena zbog vlasti koje izbjegavaju odgovornosti prema izbjeglicama, uz objašnjenje kako nemaju resursa da brinu o njima.

„Nakon što smo vraćeni, brzo nam je nestalo hrane i vode, dospjeli smo na Tajland sedmicu dana kasnije. Presreli su nas naoružani trgovci ljudima u čamcima. Do obale smo prebačeni u kavezima, za nas su tražili otkupninu. Noću su odvodili mlade žene i silovali ih“, kazao je Siddiq.

Nakon što je kontaktirao rodbinu za pomoć Siddiq je platio otmičarima 3.000 dolara i pušten je u Maleziji.

Život u stalnom strahu

Siddiq, kao i većina Rohinja u Maleziji, pronašao je slabo plaćeni posao. Radi kao čistač odliva u Kuala Lumpuru, ali živi u stalnom starhu od deportacije jer nema riješen pravni status u toj državi.

Malezija, kao i mnoge države u njenom okruženju nisu potpisali Konvenciju UN-a o izbjeglicama, tako da ne postoje zakoni koji bi ih mogli zaštititi.

Iz UNHCR-a se navodi da je 53.700 Rohinja registrovano u Maleziji, ali se smatra da je ta brojka daleko veća.

U oktobru prošle godine Al Jazeerina istraživačka grupa je otkrila snažne dokaze genocida koji je koordinirala vlada Mijanmara protiv Rohinja.

Dokazi otkrivaju da je vlada pokrenula građansko nasilje u političke svrhe u smislu anti islamskih pobuna, koristeći govor mržnje protiv muslimana.

(AJ Balkans)

Share This Article