SAD: Napad na bolnicu u Kunduzu nije ratni zločin

sanel
By sanel

Bombardiranje bolnice Ljekara bez granica (MSF) u afganistanskom Kunduzu, koje je u oktobru prošle godine izvela američka vojska, nije “ratni zločin” već splet počinjenih “grešaka”, saopćio je u petak visoki američki dužnosnik.

U napadu je ubijeno 42 ljudi.

“Istraga je zaključila kako neki pripadnici vojnog osoblja nisu slijedili pravila borbenog djelovanja i odredbe Zakona o oružanim sukobima. No, istraga nije zaključila da te pogreške predstavljaju ratni zločin”, kazao je general Joseph Votel, predstavljajući rezultate istrage novinarima u Pentagonu, prenosi Hina.

“Ratni zločin, kao termin, odnosi se na namjerno počinjeni čin, poput namjernog ciljanja civila te mjesta i objekata koji uživaju zaštitu i ne smiju biti mete napada”, pojasnio je zapovjednik Centralne komande američke vojske čija zona odgovornosti obuhvata Bliski istok, sjevernu Afriku i centralnu Aziju.

‘Kombinacija grešaka’

“I još jednom, istraga je zaključila da je incident rezultat kombinacije ljudskih grešaka u procesu i tehničkih propusta te da niti jedan pripadnik vojnog osoblja nije znao da gađaju bolnicu”, dodao je Votel.

Kazao je da je američka vojska pokrenula disciplinske mjere protiv 16 svojih pripadnika, uključujući i jednog generala. Radi se o suspenzijama, udaljavanjem iz zapovjedništva, ukorima i ponovnoj obuci.

Specijalne američke snage su 3. oktobra 2015. bombardirale bolnicu MSF-a dok su afganistanske snage pokušavale zauzeti Kunduz, u to vrijeme strateški grad koji je bio u rukama talibana.

Zbog tog krvavog napada, više od 170 pojedinaca i porodica primilo je novčanu odštetu, 3.000 dolara za svakog ranjenog i 6.000 za svaku poginulu osobu.

Za potpunu obnovu bolnice MSF-a izdvojeno je 5,7 miliona dolara.

MSF tvrdi da se radi o velikom previdu američkih trupa i kršenju zakona i običaja ratovanja te traži međunarodnu istragu. Ta organizacija na Twitteru je objavila kako je oduvijek govorila da ne može biti zadovoljna samo sa vojnom istragom.

(Agencije)

Share This Article