Izbjeglice nastavljaju štrajk glađu, UN povukao osoblje

sanel
By sanel

Kiša koja je padala tokom noći i prijepodneva ponovno je izazvala probleme izbjeglicama u Idomeniju.

Šatori podignuti nedaleko od grčko-makedonske granice opet su pod vodom i u blatu. Higijenska situacija je loša.

Veliki je broj oboljelih, posebno djece, a medicinske ekipe na terenu teško mogu primiti sve kojima je pomoć potrebna.

Dio izbjeglica nastavio je štrajk glađu. Blokirali su dio željezničke pruge te tvrde kako neće dozvoliti prolazak ni vozovima ni zaposlenima koji dostavljaju humanitarnu pomoć.

“Izbjeglice koje se nalaze u Idomeniju odbijaju relokaciju i traže otvaranje granice i nastavak puta prema Zapadnoj Evropi”, javlja Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere.

Odlukom humanitarnih organizacija da otkažu svoje aktivnosti u Grčkoj nisu zadovoljni ni izbjeglice ni humanitarni radnici, izvijestila je Maličbegović.

U Idomeniju i dalje traju protesti i štrajk glađu. “Izbjeglice i dalje odbijaju uzimati hranu i vodu te kažu da će ostati tako sve dok se granica ne otvori. Na rubu su očaja”, dodaje Al Jazeerina reporterka.

Humanitarne organizacije počele su se povlačiti, s obzirom na to da je dio izbjeglica jučer odlučio blokirati ovu rutu kojom humanitarne organizacije dostavljaju pomoć.

Povlačenje osoblja

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice povukla je osoblje iz kampova na Lezbosu i drugim grčkim otocima. Tvrde da su kampovi postali pritvorni centri i da više ne mogu u njima raditi.

Nastavit će im pružati određene usluge, uključujući i savjetovanje za izbjeglice koje su doživjele traumu na putovanju.

Za iscrpljene izbjeglice koje stižu u Grčku plavi prsluci Ujedinjenih naroda uvijek su dobrodošao prizor. Bez obzira na to jesu li dočekivali izbjeglice u čamcima ili one koje su dolazile pješice, osoblje UNHCR-a ih je ranije vodilo u kampove. Sada to ne čine.

“Prema novim odredbama, ovi kampovi postali su pritvorni centri. U skladu s tim te politikom UNHCR-a koja se protivi obaveznom pritvoru, obustavili smo neke od svojih aktivnosti u svim zatvorenim centrima na otoku”, kaže Melissa Fleming, djelatnica UNHCR-a.

Iz UNHCR-a kažu da se sporazum Evropske unije i Turske, čiji je cilj zaustaviti dolazak izbjeglica u Evropu, počeo provoditi prerano i bez odgovarajućih zaštitnih mjera.

UNHCR prekida aktivnosti

Prema novom planu, izbjeglice bi trebale imati mogućnost da podnesu zahtjev za azil, ali to znači i da će biti zatvorene u kampovima dok se zahtjevi ne obrade.

U UNHCR-u kažu da se ljudi drže protiv vlastite volje na nekoliko grčkih otoka te da više neće prevoziti ljude na ta mjesta.

“UNHCR ima ovlaštenje da zaštiti izbjeglice, a ne da ih zatvara. Dakle, Agencija neće biti uključena u obradu zahtjeva i masovne deportacije. Na terenu je da zaštiti te ljude i pobrine se da dobiju adekvatne informacije, i to će nastaviti raditi”, tvrdi Bill Frelick, aktivista Human Rights Watcha.

Grčka je počela vraćati hiljade izbjeglica u Tursku. A još više će ih tek doći.

Samo što sada, kad se iskrcaju, više neće biti plavih prsluka UN-a da ih dočekaju.

(Al Jazeera)

Share This Article