Džamija u Nišu oskrnavljena i pored nadzora policije

sanel
By sanel

Uvredljivom navijačkom parolom noćas je ponovo oskrnavljena Islam-agina džamija u Nišu, i to pored cjelodnevnog policijskog nadzora koji ovaj vjerski objekat ima još od 2004. godine.
Kako kažu u policiji, zid džamije duž Ulice generala Milojka Lešjanina ispisan je oko 2 sata poslije ponoći, u trenutku kada je policajac zadužen za obezbjeđenje džamije bio “sa zadnje strane objekta”.

Izvršen je uviđaj po nalogu tužilaštva i sa njim utvrđeno da “nema elemenata krivičnog djela” – kažu u policiji.

Iako u ovoj poruci, kako kaže Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava mreže Chris, nema elemenata prijetnje, već je vjerovatno riječ o “klasičnom navijačkom prepucavanju”, on ističe da je država dužna da zaštiti vjerski objekat, “posebno vjerski objekat nacionalne manjine”.

– Džamija je oskrnavljena po ko zna koji put pored fizičkog obezbjeđenja. Trebalo bi postaviti kameru kao što je to učinjeno sa spomenikom Šabanu Bajramoviću. On je mnogo puta bio uništavan, ali sada je sve u redu – kaže Đorđević.

Islam-agina džamija je pod zaštitom države od 1954. godine. Podignuta je 1870. na temeljima starije džamije iz 1720. godine.

Ovo je jedina očuvana od ukupno 19 džamija koliko ih je u Nišu bilo tokom osmanske vladavine.

(Avaz)

Share This Article