Iranska revolucionarna garda naoružala 200.000 mladića

sanel
By sanel

Iranska revolucionarna garda opremila je oružjem gotovo 200.000 mladića u Jemenu, Iraku, Siriji, Afganistanu i Pakistanu, kako bi se “suočili s terorizmom”, kazao je glavni zapovjednik, general major Mohammad Ali Jafari.

Tokom govora na komemoraciji za Irance poginule u Siriji, Jafari je rekao: “Trenutni razvoj događaja u regiji, formiranje Daesha [oružana1 grupa Islamska država Irak i Levant] i grupe tekfirovaca, i događaji koji su se desili posljednjih godina krče put za pojavu imama Mehdija, i sada možete vidjeti pozitivne rezultate u spremnosti gotovo 200.000 mladića naoružanih u Siriji, Iraku, Afaganistanu, Pakistanu i Jemenu.”

Dodao je da je “islamska revolucija u Iranu suočena s mnogim prijetnjama i rizicima” te da je ova zemlja pripremila hiljade boraca u Iranu i izvan njega da odbrane ono što je nazvao “osovinu otpora”.

Saveznici Assada

Pripadnici ISIL-a prije tri mjeseca ubili su iranskog vojnog komandanta, brigadnog generala Hosseina Hamedanija, u predgrađu sirijskog grada Halep.

Iran je saveznik predsjednika Sirije Bashara al-Assada, a Teheran je poslao članove Revolucionarne garde i vojne savjetnike da pomognu Assadu protiv pobunjenika koji se bore da ga svrgnu sa vlasti.

Teheran priznaje da su vojni savjetnici na terenu u Siriji od samog početka, koji, kako tvrde, nastoje zaštititi sveta šiitska mjesta u ovoj zemlji.

Međutim, aktivisti tvrde da na terenu djeluju i iranske trupe koje pomažu sirijskoj vojsci.

Saveznici Irana, šiitski pokret Hezbollah iz Libana, ne krije da se nekoliko hiljada njihovih boraca bore na strani sirijske Vlade.

(Agencije)

Share This Article