A kada ramazana više ne bude…

sanel
By sanel

Piše: Muhamed Ikanović

Ramazan. Post. Iftar….Riječi, a istovremeno i čitave rečenice. Svaka od ovih riječi priča jednu posebnu priču. Kada ih samo izgovorimo u našim glavama se slaže mnoštvo scena, slika i doživljaja ispunjenih, riječima nedokučivim, emocijama. I što je na jedan način posebno, teško da nas bilo koja od tih riječi podsjeća na nešto loše i negativno. Ramazan je poseban, i to svi priznaju, jer i lepina ne miriše lijepo, kao što miriše u ramazanu.

Ramazan svima nama priča posebnu priču. Svima nama, na njemu poseban način, dokazuje mnogo toga. O njemu samo treba malo dublje razmisliti, i vidit ćemo da su njegovi argumenti nepobitni. On pojedincima, na veoma jednostavan način, jasno dokazuje da je netačno ono što pokušavaju da dokažu ostalih jedanaest mjeseci.

Mjesec ramazan je poseban po svojoj duhovnosti, ne po nečemu drugome. Njegovi dani i noći su ispunjenu tom duhovnošću, kojom odiše društvo na svakom koraku. Tokom ramazana dešavaju se velike promjene. Upravo te promjene, koje se dešavaju unutar i izvana, kod pojedinaca, skreću im pažnju na nekoliko činjenica:

– Tokom ramazana obavezu posta izvršavaju mnogi koji nemaju običaj baš da praktikuju islamske propise tokom ostatka godine. Isto je i sa namazom, bilo kod kuće ili zajedničkim u džamiji. To nam govori da je u čovjekovoj prirodi potreba za vjerom i da je to sastavni dio njega. Ostaje pitanje: zašto je to samo u ramazanu. Znamo da je glavna prepreke tome, Iblis i njegovi podanici, oslabljenja čime strana prave ljudske prirode, ona čišća strana, dolazi do jačeg izražaja. Tako nas napominje na svrhu postojanja:“ “Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obožavaju” (Ez-Zarijat: 56).

– Mnogi priznaju da tokom ramazana dolaze u džamiju na namaze, posebno na teravih namaz, te tako spuštaju svoje lice pred Svemogućim Allahom. Za neke je to bilo onako eto čisto osjećaj neke potrebe. Naravno, to je ta potreba za kojom duša čezne, ali koju je teško sebi priznati. Post tokom ramazan, kao i obavljanje namaza je dokaz da se može. „uspjeće samo onaj ko je očisti, a biće izgubljen onaj ko je na stranputicu odvodi!(eš-Šems 9-10). Zašto ne razmisliš o svemu tome iskreno sam sa sobom? Zar ti nisi sam sebi dovoljan dokaz da se islam može živjeti, samo ako to istinski želiš! Ti si biće sastavljeno od duše i tijela. Naše duše vape za svojim izvorom snage, a to je ibadet i pokornost Allahu. S kojim razlogom joj to uskraćuješ ?! A onda se čudiš i pitaš: zašto u meni postoji nekakva praznina?

– Jedna od lekcija ramazana je i da je život prolaznog karaktera, i da ti je prepušteno da radiš po svojoj volji. Ali na kraju puta ne krivi nikoga ako dođeš do provalije. Evo ponovo dođe ramazan, a kakvu korist imaju oni koji su prošli i one ramazane prije njega zapostavili i provodili u grijehu i nepokornosti Allahu? Sada je to prošlo vrijeme, i ono se više ne može vratiti, kao što je ovaj život prva i posljednja prilika koja nam je data.

Zato i želim da nam svima skrenem pažnju na ono vrijeme kada ramazana više ne bude. Želim da nas sve podsjetim na onih ostalih jedanaest mjeseci u kojima smo i dalje Allahovi robovi, a na nama je odabir kakvi. Da li ostajemo pokorni ili nepokorni! Nakon što prođe ramazan, obaveze, koje moramo ispuniti, ostaju i dalje na snazi. Ostajemo i dalje dužni da namaz obavimo, Kur’an učimo i klonimo se svega onoga što je zabranjeno. Znam da nije lahko, jer naš otvoreni neprijatelj u tome postaje jači, ali ko se istinski na Allaha osloni onda taj neprijatelj posustaje.

Ostaje nam obaveza da se borimo sa svojim strastima i prohtjevima, da se žrtvujemo na polju izvršavanja islamskih obaveza. Potrebna je upornost i požrtvovanost, ali nemoguće nije.

Želim, također,da nas podsjetim i na ono drugo „kada ramazana više ne bude“. Na dan kada nam neće biti ukazana prilika da doživimo i dočekamo ramazan, onda kada napustimo dunjaluk. Čovjeku je data slobodna volja da izabere svoj životni put, ali mu nije rečeno gdje je kraj tog puta i koliko on traje. Mnogi kažu sebi da je možda prilika za pokajanje negdje u danima koji dolaze, sljedećeg ramazana, ili nekoliko godina kasnije. Ja i ti to ne znamo.

Zato u ovom ramazanu razmisli o tome kada više ramazana ne bude……

Ramazanski preporod, br. 3, Tuzla, ramazan 1436 h.g./juni 2015.a

 

 

Share This Article