Najnovije generacije projektila PZO u rukama opozicionara

sanel
By sanel

Sirijski opozicioni borci posjeduju moćnije prenosive projektile zemlja-zrak nego što se ranije mislilo, bloger Brown Moses postavio je na svom blogu fotografije koje prikazuju muškarca sa SA-16, po izvještajima zarobili su ga borci iz brigade Ensar el Islam prilikom preuzimanja zračne baze u Istočnoj Guti u blizini Damaska, kao i SA-24 (vjerovatno preuzet iz Babla baze od Ensar el Islam brigade) projektile koji pripadaju posljednjoj generaciji ruskih projektila zemlja-zrak.

Posjedovanje ovakve nove generacije potivavionskih lakih prijenosnih raketnih sistema (LPRS), bez obzira da li se radi o SA-14kama, SA-16, SA-18 ili SA-24 je veoma značajan napedak. Prethodno smo viđali fotografije i snimke opozicionih boraca samo sa SA-7icama, koji predstavlja prvu generaciju lako-prijenosnih protuv-zračnih sistema s infracrvenim navođenjem dizajniranih  u SSSR-u. SA-24 predstavlja jedan od najmodernijih svjetskih projektila sa infracrvenim navođenjem

LPRS su malih dimenzija, prijenosni, jednostavni za rukovanje i upotrebu, a samonavode se na izvor toplinskog zračenja motora aviona/helikoptera, dakle, njegov odraz u infracrvenom spektru.

Svi tipovi aviona čak i “nevidljivi”,postaju vrlo ranjivi na djelovanje LPRS-a jednom kad se nađu u režimu leta “nisko i sporo”, a to je najčešće u prilazu za slijetanje, na slijetanju i polijetanju tj.u blizini aerodroma.

Ukoliko opoziconari počnu koristiti ovo oružje nad sirijskim vojnim avionima onda će pristalice revolucije itekako imati razloga da ih podržavaju a sirijski vojni piloti će imati osnove za zabrinutost za svoj život.

(Islambosna)

Share This Article