UN spreman posredovati u pregovorima u Siriji

sanel
By sanel

Ujedinjeni narodi (UN) su spremni posredovati u mirovnim pregovorima između sirijskog režima i opozicije, saopćili su generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i specijalni izaslanik Svjetske organizacije i Arapske lige (AL) Lakhdar Brahimi.

“UN će pozdraviti i biti spreman da olakšaju dijalog između snažne i reprezentativne delegacije iz opozicije i pouzdane, ovlaštene delegacije sirijske Vlade”, navodi se u zajedničkom saopćenju izdatom u subotu navečer.

U saopćenju se dodaje da bi takav dijalog mogao biti održan “prema dogovorenom rasporedu”, prenosi AFP.

Ban i Brahimi sastali su se u Švicarskoj i razgovarali o “nedavnim izjavama sirijske Vlade i opozicije koje su nagovestile njihovu spremnost da se uključe u dijalog”, saopćio je UN.

“Obojica su izrazila veliku zabrinutost zbog neuspjeha međunarodne zajednice da djeluje složno, kako bi okončala sukob u kojem je oko 70.000 ljudi poginulo, a neuporedivo više raseljeno unutar i van Sirije”, dodaje UN.

Oba zvaničnika također su upozorila da su i režim predsjednika Bashara al-Assada i pripadnici opoziciji “postajali sve nemarniji prema ljudskim životima” kako se dvogodišnji sukob razbuktavao.

Zločince privesti pravdi

Ban i Brahimi naglasili su i da počinioci ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti moraju biti privedeni pravdi.

Ban je u petak u Ženevi izrazio izuzetnu zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Siriji i, komentirajući nedavne izjave lidera Nacionalne koalicije opozicionih i revolucionarnih snaga Ahmeda Muaza al-Hatiba i šefa sirijske diplomatije Valida al-Muallema o spremnosti za dijalog, rekao da postoji veoma mali prostor za mogućnost pregovora između sirijske Vlade i opozicije.

Generalni sekretar je, također, upozorio da spirala konflikta i “vojna solucija” u Siriji vodi ka podjeli te zemlje.

U međuvremenu su sirijski pobunjenici ubili 34 pripadnika Vladinih snaga u napadu na jednu policijsku akademiju u provinciji Halep, na severu zemlje, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Pobunjenici su u nedjelju u zoru “preuzeli kontrolu nad velikim dijelom policijske akademije” u gradu Kal al-Assal, poslije višednevnih žestokih borbi za kontrolu jednog od posljednjih režimskih bastiona u zapadnom dijelu provincije Halep, navedeno je u saopćenju koje prenosi AFP.

Opservatorija je saopćila da nema saznanja o tome da li ima žrtava među pobunjenicima, ali je ranije izvijestila da u borbama za kontrolu te policijske akademije ima na desetine ubijenih na obje strane.

(AJB)

Share This Article