Naciri: U VSUN-a vidjet će se ko je na strani sirijskog naroda

sanel
By sanel

Šef turske misije za Arapsku ligu Muhammed el-Fatih Naciri je kazao da bi ruske vlasti mogle promijeniti svoje mišljenje o nasilju u Siriji nakon formiranja nove krovne koalicije Nacionalne koalicije opozicionih i revolucionarnih snaga Sirije.

“Mislim da su i Rusi shvatili da ovaj režim neće opstati. Vjerujem da će doći do kompromisa vrlo brzo”, rekao je on.

U izjavi za agenciju Anadolija, Naciri je naglasio važnost formiranja Nacionalne koalicije u Siriji.
“Međunarodna zajednica je za rješenje krize u Siriji. Arapska liga je također na strani sirijskih građana i podržava nacionalnu koaliciju”, izjavio je Naciri.

“Arapska liga pokušava držati sirijsku krizu aktuelnom temom. Ponovo ćemo je otvoriti na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Tokom glasanja u Vijeću, svaka će zemlja pokazati na čijoj je strani”, nastavio je on.

Naglasivši da je u međunarodnoj zajednici ponovno aktuelna rasprava o stvaranju sigurnosne zone u Siriji, Naciri je kazao da je moguće stvoriti takva područja u dijelovima Sirije koji su pod kontrolom opozicije.

Na upit iz kojih grupa dolazi osam predstavnika Kurda u nacionalnoj koaliciji, Naciri je kazao da su četvorica iz Nacionalnog vijeća Kurda u Siriji, a da ostalo četvero nema veze sa Strankom demokratske zajednice, za koju se navodi da je “produžena ruka” terorističke organizacije PKK.

(Anadolija)

Share This Article