U Jordanu 230.000 sirijskih izbjeglica

sanel
By sanel

Jordan je dosada primio gotovo 230.000 sirijskih izbjeglica, od kojih je 100.000 registrirano u Visokom povjerenstvu Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), izjavio je u ponedjeljak jordanski zvaničnik. Broj sirijskih izbjeglica u Jordanu je dostigao 230.000 osoba, 100.000 je  registrirano u Visokom povjerenstvu za izbjeglice, izjavio je Anmar El-Hamud, vladin zvaničnik za pitanja sirijskih izbjeglica, javlja državna novinska agencija Petra.

On je precizirao da je više od 42.000 izbjeglica smješteno u kamp Zatari na sjeveru zemlje.

– Jordanska vlada želi potaknuti izbjeglice da se registriraju kod Visokog povjerenstva kako bi im se osigurala medicinska briga i hrana, a njihovoj djece pohađanje nastave u školama, naglasio je Hamud.

– To će “Jordanu smanji teret koji nosi”, rekao je on.

Spominjući “masovni priliv izbjeglica”, on je pozvao zemlje donatore da pomognu Jordanu “da smanji negativne posljedice s kojima se suočavaju neki jordanski gradovi”.

Hiljade Sirijaca svaki dan prelaze granicu prema Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku, kako bi pobjegli od sukoba u kojima je već poginulo 37.000 osoba, saopćila je jedna sirijska nevladina organizacija.

UNHCR je zvanično registrirao gotovo 408.000 sirijskih izbjeglica u zemljama koje graniče sa Sirijom.

(Fena)

Share This Article