Izrael odgovorio pucnjima na sirijski napad

sanel
By sanel

Izraelska vojska pucala je na teritoriju Sirije, nazvavši to „pucnjima upozorenja“, nakon što je sirijska granata pala na Golansku visoravan koju je okupirao Izrael.

To je bila prva izraelska vatra usmjerena na sirijsku vojsku od 1973. godine, pišu mediji u Izraelu.

Izrael je u nedjelju zaprijetio da će odgovoriti ako sirijske granate budu i dalje padale na Golansku visoravan, koju je izraelska vojska okupirala u šestodnevnom ratu 1967. godine, a kasnije je anektirana, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ovo upozorenje izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka povećava zabrinutost da bi građanski rat u Siriji mogao izazvati širi regionalni sukob.

Izrael je već jednom upozorio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da obuzda napade na pobunjenike kraj strateškog Golana, koji je inače decenijama bio uglavnom miran.

Pogođeno naselje

“Ta poruka je sigurno upućena. Da vam kažem uvjereno da nijedna granata neće pasti? Ne mogu. Ako granata padne, mi ćemo odgovoriti”, izjavio je Barak za izraelski vojni radio, ne ulazeći u detalje.

Sirijska granata pogodila je u četvrtak jedno izraelsko naselje na Golanu ali nije eksplodirala, podsjeća Reuters.

Početkom ovog mjeseca Izrael se žalio Ujedinjenim narodima nakon što su tri sirijska tenka ušla u demilitariziranu zonu na Golanu.

Izraelska strana je također rekla nedavno da je zalutali sirijski metak pogodio jedan vojni džip tokom patroliranja.

Izrael, koji je još uvijek zvanično u ratu sa Sirijom, nastojao je da se drži podalje od sukoba u toj zemlji, brinući se da će u slučaju pada Assada na njegovo mjesto doći “neprijatelj koga ne poznaje”.

Međutim, Barak je u četvrtak izrazio nadu da će pobunjenici pobijediti, Assad pasti i da će “nova faza u životu Sirije početi”.

Šef izraelske armije Benny Gantz upozorio je prije nedjelju dana da bi “sirijska stvar mogla postati naša stvar”.

(AJ Balkans)

Share This Article