Vojska povratila dio strateški važnog autoputa

sanel
By sanel

Sirijska vojska povratila je dio strateški važnog autoputa koji povezuje Damask sa glavnim bojištem na sjeveru zemlje, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava u subotu.

Režimske snage postepeno su napredovale u posljednjih 10 dana kako bi povratile kontrolu nad nekoliko sela koja su početkom oktobra preuzele opozicione snage na autoputu Damask-Aleppo, izjavio je direktor Opservatorije, Rami AbdelRahman.

Vojska je povratila kontrolu nad dijelom autoputa ali je daleko od toga da uđe u grad Ma’arat el Numan u pokrajini Idlib, dodao je Rahman.

Borba za grad se intezivirala nakon što su vojnici u opkoljenoj vojnoj bazi Vadi Deif nedavno dobili zalihe hrane i municije, navodi on.

Nakon nekoliko dana žestokih borbi opozicionari su preuzeli grad Ma’arat el Numan 9. oktobra i dva dana kasnije uspijeli da presjeku autoput spriječavajući snadbjevanje režimskih snaga na sjeveru zemlje.Od tada opozicione snage drže u opsadi bazu Vadi Deif, najveći vojni objekat te vrste u sjeverozapadnoj pokrajini koja se graniči sa Turskom.

Sirijska vojska koristila je autoput kako bi poslala pojačanje u Aleppo, gdje se vode žestoke borbe od sredine jula.

(Islambosna.ba)

Share This Article