Davutoglu: Turska nikoga ne snadbijeva oružjem

sanel
By sanel

U okviru zvanične posjete Buxellesu, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je održao konferenciju za novinare u Uredu turskog predstavništva za Evropsku uniju i istakao da je Turska već nekoliko puta sazivala vanredne sjednice NATO-a po pitanju sirijske krize i da je informisala svoje saveznike o aktuelnim zbivanjima u toj susjednoj zemlji, javio je izvještač agencije Anadolija.

Davutoglu je kazao da je NATO uradio sve neophodne pripreme da zaštiti svoje članice, među kojima je i Turska i dodao da je Turska već na dnevni red NATO-a donosila slučajeve granatiranja turskog mjesta Akcakkale i rušenje turskog aviona u međunarodnom zračnom prostoru od strane sirijske vojske.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa navodima o postavljanju raketnog sistema Patriot na granici sa Sirijom, Davutoglu je rekao da su sve opcije otvorene.

„U  okviru priprema se raspravlja o svim temama. Vi ste naveli jedan od rizika i opasnosti“, rekao je Davutoglu.

Na upit novinara o postojanju špekulacija o slanju oružja iz Turske u Jemen, Davutoglu je kazao da Turska “ni u kom slučaju i ni u koju zemlju ne šalje  oružje”.

„Mi ni u jednu zemlju ne izvozimo oružje, pa ni u našu bratsku zemlju Jemen. Mi u Jemenu ne poznajemo dvije strane i nemamo namjeru podržavati bilo koga u toj zemlji. U slučaju da je bilo nekih radnji koje su rađene mimo znanja vlade naši pravni eksperti će se pozabaviti tim pitanjem“, rekao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je ovom prilikom čestitao američkom predsjedniku Baracku Obami na reizboru na tu funkciju i istakao veoma dobru bilateralnu saradnju u protekle četiri godine.

(Anadolija)

Share This Article